Premier Conte trekt stekker uit Italiaanse regering: einde coalitie van radicaal-rechts en anti-establishment

epa: Conte trekt stekker uit Italiaanse regering

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zijn ontslag ingediend. Dat laat hij weten in de Senaat, waar hij de Italiaanse vicepremier Salvini (Lega) ervan beschuldigde zijn eigen belang voor die van de regering te laten gaan. Hiermee komt er een einde aan de coalitie van de rechtsradicale Lega en de Vijfsterrenbeweging.

Conte had het eerder vandaag al over de politieke crisis in Italiƫ. Die kwam op gang nadat vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Salvini het vertrouwen had opgezegd in de regering. Zo hoopt Salvini dat er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden.

“Salvini heeft laten zien dat hij alleen zijn eigen belang najaagt, en dat van zijn partij”, zei Conte in de Senaat, terwijl Salvini vlak naast hem stond. “Zijn beslissingen vormen serieuze risico’s voor dit land.”

Drie opties

Het kan nu drie kanten opgaan in Rome: vervroegde verkiezingen of een verderzetting met een minderheidskabinet, zodat er pas in het voorjaar verkiezingen uitgeschreven moeten worden. Sommige analisten menen echter dat de Italianen voor een derde optie zullen kiezen: een nieuwe regering met de Vijfsterrenbeweging met de socialisten van de Italiaanse Democratische Partij. De Lega van Salvini zou dan in oppositie gaan.

epa: Giuseppe Conte

Salvini reageert vanaf zijkant

Op verzoek van de voorzitter van de Senaat reageerde Salvini niet meer vanaf de regeringsbankjes. Vanuit de tribune sprak Salvini zijn voormalige regeringspartner Conte: “Ik zou alles wat ik heb gedaan, opnieuw doen.” Ook noemde Salvini zichzelf meermaals “een vrij man” en zei hij dat hij nieuwe verkiezingen wil.

Toch was het niet al gal dat Salvini spuwde en wees de Italiaan erop dat hij nog bereid is om de begrotingsplannen voor 2020 goed te keuren en voorafgaand aan nieuwe verkiezingen voor een parlementshervorming te stemmen: “Wil je het aantal parlementariĆ«rs terugbrengen en dan stemmen? Wij zijn er klaar voor. En als je dan een gedurfde begroting wil presenteren, zijn we daar ook klaar voor.”

epa: Matteo Salvini

Gesponsorde artikelen