Premier geeft vol gas om brexit op te vangen: hij zoekt steun voor noodwet in parlement

Premier geeft vol gas om brexit op te vangen: hij zoekt steun voor noodwet in parlement

Wordt de brexit het eerste dossier waarover regering en parlement elkaar vinden en actief een stevige noodwet uitwerken? Premier Charles Michel (MR) zet alvast alles in om de effecten van een mogelijke harde brexit voor de Belgische economie op te vangen. Hij bereidt een dergelijke wet voor, waarmee onder meer extra douaniers kunnen aangeworven worden. 

Michel II was al een minderheidskabinet, voor het in lopende zaken ging. En toch toont de ploeg van premier Michel nog tekenen van leven. Het kan ook niet anders, nu een heuse crisis dreigt rond de UK en de brexit. Als het Britse parlement straks de deal van de Britse eerste minister Theresa May met de EU afschiet, komt er een doemscenario op tafel.

Want dan dreigt een zogenaamde ‘harde brexit’, dat betekent dat er geen enkel akkoord meer geldt tussen de UK en de EU. Er zijn dan terug controles nodig aan de douane, er moeten terug douaneheffingen betaald worden, elk bedrijf heeft weer import- en exportvergunningen nodig, handel tussen het continent en de UK dreigt dan bijzonder moeilijk te worden. En zo’n scenario komt er snel aan, want op 29 maart volgt de brexit onherroepelijk.

Noodwet om tegen hoge snelheid vergunningen af te leveren

Dus bereiden Michel en zijn vicepremiers een noodwet voor. Dat schrijft De Tijd vandaag, Kris Peeters (CD&V) gaf al tekst en uitleg op Radio 1. “We moeten die noodwet in het leven roepen, om zeer snel te kunnen schakelen, wanneer de ‘no deal’ realiteit zou worden. We moeten bijkomende aanwervingen voor de douane kunnen doen. En we moeten vergunningen afleveren tegen hogere snelheid, om onze bedrijven en de werkgelegenheid daar vrij te stellen van de gevaren van de brexit. Daarnaast bedrijven zo goed mogelijk moeten informeren.”

De volgende dagen roept premier Michel dus een ministerraad samen, om die noodwet af te ronden. Het meest cruciaal is de aanwerving van extra personeel. Naast nieuwe douaniers moet er 115 extra man personeel bijkomen voor het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid. Want het risico dat vers voedsel bederft is groot, het is dus essentieel dat de controles snel kunnen gebeuren.

Omdat het gaat over veranderingen die duidelijk niet binnen lopende zaken vallen, zal de regering naar het parlement trekken om daar steun te krijgen voor de plannen. Vroeg of laat moeten Michel en co dus de N-VA of de socialisten betrekken bij de opmaak van de noodwet: dan zijn ze zeker van steun in de Kamer.

epa

Gesponsorde artikelen