Premier Michel blijft Europese believer: vanmiddag naar Parijs, woensdag naar Merkel

Premier Michel blijft Europese believer: vanmiddag naar Parijs, woensdag naar Merkel

Met een bezoek aan Parijs vandaag en woensdag in Berlijn bij Angela Merkel, zet premier Charles Michel (MR) zich weer volledig in voor zijn dierbare Europees project. Hoe lastiger het in eigen land gaat met zijn regering, hoe meer hij daarop inzet, zo lijkt het. 

Op zich is het niets nieuw: de eerste minister die intensief bezig is met buitenlandse, en zeker Europese contacten. Maar nu is het wel opvallend: op drie dagen tijd trekt Michel zowel naar de Franse als Duitse hoofdstad.

In Frankrijk gaat hij het vooral hebben over veiligheid. Niet toevallig: de strijd tegen terrorisme is er een die België en de zuiderburen samen moeten voeren. De radicale moslimgemeenschap loopt namelijk kriskras door de landsgrenzen en heeft vertakkingen van Parijs tot Brussel, zo bleek duidelijk na verschillende aanslagen in beide landen.

Voor z’n bezoek aan Parijs, waar hij samenzit met de Franse premier Edouard Philippe gaan ook vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) mee. De Franse tegenhangers van Jambon en Geens zitten er ook bij: het is dus een soort Frans-Belgische minitop over veiligheid. De grote focus ligt op terreur, maar ook migratie wordt een topic.

Niet Francken, maar Michel zal de lijnen zetten

Over migratie staat Europa immers onder hoogspanning: de nieuwe Italiaanse regering is vast van plan de bootvluchtelingen veel strenger aan te pakken. En tegelijk is er druk op de Oost-Europese landen om veel meer inspanningen te doen. Bovendien stelde staatssecretaris Theo Francken (N-VA) de zaken bij de laatste Europese top op scherp, waarbij hij voor pushbacks pleitte. Dat wil Michel toch even corrigeren: niemand anders dan hijzelf zal het Belgische standpunt bepalen.

Als België en Frankrijk één gezamenlijk standpunt kunnen formuleren over de migratie, onder meer ook over het vraagstuk of de migranten in Afrika zelf in kampen kunnen opgevangen worden, is dat meteen een grote stap in de goede richting. Niet toevallig zit Jambon mee aan tafel: de N-VA heeft het dan meteen veel moeilijker om daarna nog andere, straffere standpunten te gaan innemen.

Eerst Parijs, dan Berlijn

Later deze week is het dan de beurt aan Berlijn: woensdag vliegt Michel naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ongetwijfeld komt ook daar migratie op de agenda. Merkel wil in de aanloop naar de komende Europese top alle Europese leiders onder vier ogen zien. De Europese Unie staat voor een belangrijk moment, omdat een aantal hervormingen broodnodig zijn. Maar de anti-Europese regering in Italië heeft de pro-Europese dynamiek van onder meer Emmanuel Macron een stevige tik gegeven. Afwachten dus of enige hervormingen nog mogelijk zijn straks.

epa

Gesponsorde artikelen