Premier Michel geeft zalige commencement speech aan afgestudeerden van KULeuven: “Denk aan Spider-Man, vergeet House of Cards!”

Humor, veel zelfrelativering, maar ook mooie en inspirerende woorden. 500 rechtenstudenten aan de KULeuven, die vanmorgen afstudeerden, kregen een prachtige ‘commencement speech’ van eerste minister Charles Michel (MR). Die paste de lessen van z’n eigen leven en coalitie toe: “Wacht niet op morgen. Realiseer je dromen en neem berekende risico’s!”

“Toen ik twaalf jaar oud was, had ik maar één ambitie: op een motor rijden en politieman worden zoals Chips. Ik was gek van Chips. Maar misschien zijn jullie te jong om Chips te kennen … Ik ben geen politieagent geworden. Maar ik rijd wel nog met de motor, en vooral, ik heb budget mogen vrijmaken om nieuwe motoren voor onze politie te kopen.”

“Na mijn periode met Chips ben ik fan geworden van Perry Mason. En daarom ben ik advocaat geworden. Vorige zomer ben ik naar House of Cards beginnen te kijken en vreemd genoeg ben ik een paar weken later eerste minister geworden. Ik ben nu vastbesloten om nooit naar Spider-Man te kijken … want mijn vriendin wil niet dat ik thuis op de muren klim … Al mijn feuilletons hebben toch één rode draad: ik had al op heel jonge leeftijd zin om invloed uit te oefenen of om de dingen te veranderen. De kracht van verandering …”

Dat laatste was voor alle duidelijkheid een grapje, de premier pakt zonder veel moeite het Leuvense publiek in. Opvallend toch, dat de jonge eerste minister graag tijd vrijmaakt om te komen speechen voor 500 pas afgestudeerde rechtenstudenten in Leuven. “Dit heeft hij écht graag gedaan. Hij is natuurlijk zelf ook rechtenstudent geweest, maar hier heeft hij heel veel persoonlijke boodschappen in gestoken”, valt in de entourage van de premier te horen.

De club van Gandhi, Axelle Red en Fidel Castro

Zo sprak de premier open over ambitie, in een heel interessante passage: “Ambitie, zegt men vaak, is een vies woord. Maar ambitie kan ook iets moois opleveren. Ambitie louter voor je eigen glorie, heeft weinig zin. Maar ambitie om samen iets te realiseren, geeft veel meer voldoening. De komende maanden zullen jullie een eerste beroepservaring opdoen. Dat zal een volgende belangrijke stap zijn in jullie leven. De eerste keer dat je een echt dossier moet analyseren. Een dossier met echte mensen en met gevolgen in het echte leven. Jullie zullen geconfronteerd worden met het mooiste maar soms ook met het slechtste van de menselijke aard. In die context is het belangrijk om naar jezelf te luisteren. Het is in de actie dat je jezelf ontdekt. En verwacht vooral het onverwachte. Want elke zaak brengt zijn eigen wereld mee.”

Premier Michel verwelkomde de studenten tot een club waar hij al 15 jaar van deel uitmaakt: de juristen: “Jullie behoren nu tot de club van Cicero, Gandhi, Robespierre, Barack Obama, Koen Geens, Thomas More en zelfs Axelle Red. Maar ook van Fidel Castro …”

“Bij mij is de misvorming bijzonder dramatisch aangezien ik nu voltijds politicus geworden ben. Het resultaat kennen jullie. Er staat elke dag een vakbondsbetoging voor mijn deur. Ik ben intussen doof geworden van het geschreeuw van Laurette Onkelinx. Ik word permanent bewaakt door Staatsveiligheid. En ik krijg op de koop toe een pak friet naar mijn hoofd. Ik kan me voorstellen dat de ouders andere dromen hebben voor hun kinderen.” De lachers waren meteen op z’n hand.

De levenslessen van de premier

Het interessants waren de levenslessen die Michel meegaf aan de jonge mensen. Hij gaf er vijf:

  1. Tijd is je belangrijkste grondstof: “Verspil je tijd niet. Verlies je tijd vooral niet met desinteresse of ontgoocheling of eeuwige twijfel. Volg je hart. Volg je eigen stem. Doe wat je zélf wil. Niet wat de anderen willen dat je doet.”
  2. Wees niet bang voor haaien: “Jullie kennen allemaal de Navy Seals, het elitekorps van het Amerikaanse leger. Men zegt dat de selectie van de rekruten de hardste ter wereld is. Nieuwe rekruten, zo gaat de legende, moeten ’s nachts gaan zwemmen in een zee vol haaien. Als een haai in cirkels rond hen zwemt, moeten ze verder zwemmen zonder terug te keren. En als een haai te dichtbij komt dan moeten ze hem op de neus kloppen. Een straf verhaal om jullie te zeggen dat er alleszins veel haaien zijn op deze wereld. Panikeer niet als je haaien kruist. Kijk ze in de ogen wanneer ze te dichtbij komen. Wie bang is voor haaien gaat nooit in zee.”
  3. Wees veeleisend tegen jezelf en tolerant tegenover anderen: “Ik ben er af en toe in geslaagd. Maar niet altijd. Toch kan ik zeggen dat ik niet de makkelijkste weg gekozen heb. Ik spreek hier niet in naam van de Bond Zonder Naam… Maar er is toch één goede raad die ik graag zou willen meegeven: onverdraagzaamheid is één van de ergste eigenschappen van de mens. (…) Luister naar de mensen die anders denken dan jij. Probeer de wereld met hun ogen te bekijken. Dan zal je de dingen in een ander licht zien en zelf bijleren en evolueren.”
  4. Iedereen wordt in zijn leven geconfronteerd met kleine of grote mislukkingen: “Je zal soms mislukken, ja … maar het zou pas een échte mislukking zijn als je niets léért uit je mislukkingen. Optimism is a moral duty. Jullie kennen die uitspraak. Maar er zit veel waarheid in. Zoals Oscar Wilde zei: “Ervaring is de naam die elke mens aan zijn fouten geeft.”
  5. Jullie moeten het zélf doen: “Beste studenten. De toekomst ligt in jullie handen. Jullie hebben een solide opleiding gekregen. Die biedt de beste garantie om de dingen in beweging te zetten. Maar er is wel één voorwaarde: jullie moeten het zélf doen. Optimisme en vertrouwen … zin en passie, dat zijn jullie beste bondgenoten. Er zullen op jullie weg veel obstakels liggen. En er zullen ook moeilijke momenten zijn, professioneel maar ook privé. Wacht niet op morgen. Realiseer je dromen en neem berekende risico’s! Jullie staan op de drempel van een nieuw leven. Geniet ervan met volle teugen. Denk aan Chips. Denk aan Perry Mason. Denk aan Spider-Man. En vergeet vooral House of Cards.”
Meer
Lees meer...