Premier Michel klaar voor het grote werk: “Vergelijk mij maar gerust met vijf voorgaande premiers”

Premier Michel klaar voor het grote werk: “Vergelijk mij maar gerust met vijf voorgaande premiers”

De premier loopt er opvallend goedgezind bij op 11 juli. Want Charles Michel (MR) ziet, ondanks de moeilijke opgave, toch al de grote lijnen voor een akkoord. Bart De Wever (N-VA) heeft immers z’n eis van een begroting in evenwicht laten varen. Maar meest opvallend is de publieke verbroedering tussen N-VA, Open Vld en CD&V op 11 juli: zowat heel de receptie lang spendeerden De Wever, Gwendolyn Rutten en Wouter Beke in elkaars gezelschap. Symbolisch. 

Drie jaar geleden, op 11 juli 2014, was het binnenplein van het Brusselse stadhuis al de plek waar N-VA, Open Vld en CD&V elkaar samenzweerderig zagen voor de officiële receptie van de Vlaamse feestdag, om enkele uren later op een geheime lokatie te gaan onderhandelen over de vorming van een Vlaamse regering. Een beetje dus de plaats ‘waar het begon’, al mag je dat verhaal ook niet te veel aandikken.

Op het feestje van 11 juli in 2017 zijn de drie partijvoorzitters van de meerderheid, Bart De Wever, Wouter Beke en Gwendolyn Rutten, opnieuw talk of the town. Heel opvallend, tijdens de receptie na de viering in het Brusselse stadhuis, zoeken De Wever en Rutten elkaars gezelschap. En zowat heel de receptie lang blijven ze in een hoekje van het plein keuvelen. Journalisten van VTM en VRT, die zachtjes proberen in te pikken om mee een praatje te slaan, worden kordaat afgewimpeld: dit is een onderonsje.

Wat later duikt ook Wouter Beke op, en vervoegt het gesprek. De rest van de receptie zijn de drie, onder het oog van alle andere genodigden, in een druk gesprek verwikkeld. Het spreekt tot de verbeelding: drie voorzitters die de goede banden toch even in de etalage zetten en de rest van het plein dat toekijkt.

“Wereldschokkende zaken zijn er niet verteld, het was gewoon lang geleden dat ze elkaar gezien hadden”, zo luidt het karige commentaar. “En neen, er zijn niet plots schepenposten in het Antwerpse stadsbestuur herverdeeld. Net zo min is dit het moment of de plek waar nu echt de begroting geregeld wordt. Maar het is altijd goed om elkaar eens rustig te spreken.”

Premier Michel: “Ga niet op reis voor augustus”

En toch. De boodschap is meteen ook wel “dat de voorzitters goed aaneen hangen”. Want er is natuurlijk wel sprake van een vernieuwd optimisme in de federale regering. Premier Michel, de enige van de vier architecten die er niet bij was op het binnenplein (hij was even op de receptie, maar had andere verplichtingen), is duidelijk ook erg goedgezind.

Veel wil de eerste minister niet kwijt over de lopende begrotingsbesprekingen. “Ga niet voor augustus op vakantie”, zo geeft de premier een groepje reporters al lachend wat raad. Het gevoel blijft binnen de federale regering dat nu ‘momentum’ moet gepakt worden: aantonen dat de federale regering werkt, dat ze het land ‘stabiel’ houdt, dat de zaak doet draaien, terwijl de Brusselse en Waalse regering op apengapen liggen.

Premier Michel wimpelt dat al lachend af: “Om de twee weken hoor of lees ik wel ergens “dat het nu het moment is voor de regering” of dat “een cruciale periode aanbreekt”. Dus ja, we zullen ook nu wel met die druk kunnen omgaan hoor… Beoordeel mij maar op het einde van vijf jaar. Ik heb geen schrik om dan de vergelijking met vijf voorgaande premiers aan te gaan. Misschien klinkt dat nu weer te arrogant, maar ik denk echt dat wij het land een andere koers geven.”

De premier is heel zorgvuldig het terrein aan het voorbereiden, met erg veel overleg onder vier ogen. Hij wil niet meer meemaken wat hem in oktober is overkomen: zonder groot akkoord moeten landen. Deze keer moet het lukken. Wanneer precies, dat weet niemand. Het weekend van de 23ste juli, wordt nu in de wandelgangen gezegd. “Maar de premier houdt van een verrassing, dus wie zal het zeggen…”

De opening van De Wever en het banenplan van Peeters

Inhoudelijk schuiven de coalitiepartners wel dichter tegen mekaar. In die zin gaf De Wever ook een duidelijk signaal in de wandelgangen van het Brusselse stadhuis: het begrotingsevenwicht halen in 2019 is niet realistisch. Dat zou een besparing van 8 miljard betekenen, en dat is te veel in één keer. Meteen geeft De Wever ook wat toe aan CD&V en MR, die hoe dan ook geen al te drastische ingrepen zagen zitten. Het geeft iedereen meer ademruimte.

Belangrijker is dat het tekort toch blijft dalen, jaar na jaar, zo is bij iedereen te horen. De begroting zal dus hoe dan ook nog een stevig pakket saneringen en hervormingen bevatten. Kris Peeters, de CD&V-vicepremier zette de toon met z’n ambitie om elke Belg een job te willen bezorgen. Vooral de arbeidsmarkt aanpakken staat dus op de agenda. En daar zijn zowel N-VA als Open Vld al langer vragende partij.

Zo lopen de twee oefeningen naast elkaar: enerzijds de begroting en daarnaast de hervormingen die op een geplande superministerraden komen. Maar over beide komt er steeds meer duidelijkheid. Er komt een hervorming in de vennootschapsbelasting. En CD&V krijgt zeker antwoord op haar vraag om meer fiscale rechtvaardigheid.

Arco is ook zo’n dossier waar de regering z’n ei over zal leggen. Alleen kunnen ze juridisch weinig kanten op: het Grondwettelijk hof heeft al eerder tussenkomst van de overheid aan banden gelegd. Het lijkt erop dat een oplossing voor de Arco-beleggers bijna altijd langs Belfius moet lopen. Die bank, nu nog in overheidshanden, ontstond uit de puinhoop van Dexia, waar de Arco-beleggers in belegd hadden. Bij een mogelijke privatisering van Belfius, zou een financiële compensatie voorzien worden voor de Arco-beleggers.

Gesponsorde artikelen