Premier Michel strikt EU-topjob: straffe exit van Belgische scène

Charles Michel wordt voorzitter van de Europese Raad.

De Belgische premier Charles Michel (MR) tikt een topjob in Europa op de kop: voorzitter van de Europese Raad. Dat is het orgaan dat de regeringsleiders verenigt, de tegenhanger van de Commissie. Michel volgt de Pool Donald Tusk op. Een onwaarschijnlijke exit van het Belgische toneel.

Vijf jaar lang een calvarietocht in eigen land afgelegd, dat mag je toch gerust zeggen over Charles Michel (MR) en zijn parcours. Op onwaarschijnlijke manier z’n partij de MR in de federale regering gebracht in 2014, toen hij tegen alle verwachtingen in een coalitie met alleen Vlaamse partijen stapte. Daarvoor afgemaakt in de Franstalige pers, maar wel maar mooi eerste minister geworden.

Vervolgens een vechtregering moeten leiden, die uiteindelijk bont en blauw eindigde, met de val van Michel I over het Marrakeshpact. Maar kijk, Michel is ook een kat met 9 levens. Na een korte periode als minderheidskabinet Michel II is zijn regering al maanden in ‘lopende zaken’. Alleen, ondertussen is Michel wel nog steeds gewoon premier van België, en vanuit die hoedanigheid katapulteert hij zichzelf nu naar een Europese topjob.

Deal van Tusk

Voorzitter van de Raad is geen kleine functie, na de job van Europees Commissaris is het de belangrijkste man of vrouw in het Europese machtsspel. Zo is het de huidige voorzitter Donald Tusk die al dagen bezig was een deal te maken over wie het nieuwe team van EU-leiders moest worden.

Immers, de staatshoofden en regeringsleiders moesten tal van jobs invullen voor de komende vijf jaar: een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, een baas van de Raad, een EU-parlementsvoorzitter, een baas van de Europese Centrale Bank (ECB) en een nieuwe buitenlandchef, of ‘speciale gezant’ voor de EU.

De deal houdt in dat Ursula von der Leyen de nieuwe baas van de Commissie wordt. De Duitse minister van Defensie is van de PP, de Europese christendemocraten. Die konden niet verkroppen dat de toppost naar de sociaaldemocraat Frans Timmermans zou gaan. Die wordt vice-voorzitter van de Commissie. Ook Margrethe Vestager, een liberale, wordt vice-voorzitter.

Met Christine Lagarde, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die de nieuwe president van de ECB wordt, is er nog een vrouw bij de topjobs. De sociaaldemocraten krijgen dan de minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell als Europese speciale gezant. En met de Bulgaar Sergej Stanisjev krijgen ze vijf jaar de voorzitter van het Europees Parlement. Guy Verhofstadt (Open Vld), die ook in de running was voor die job, valt uit de boot.

Gesponsorde artikelen