Premier Michel schiet N-VA’er Francken ter hulp: Theresa May moet betalen voor opvang transmigranten

Premier Michel schiet N-VA’er Francken ter hulp: Theresa May moet betalen voor opvang transmigranten

Premier Charles Michel (MR) mengt zich in het gewoel over de transmigranten. Wat door velen geïnterpreteerd werd als ‘een tik op de vingers’ voor Theo Francken (N-VA), is in feite een hulplijn om z’n dossiers erdoor te krijgen. En tegelijk gaat de premier aan de mouw van de Britse premier May trekken, om een deel van de opvang in België mee te betalen.

Premier Charles Michel (MR) z’n agenda loopt meer dan over met buitenlandse ontmoetingen en bezoeken: nu eerst de EU-top in Oostenrijk, en volgende week de opening van de VN in New York. Maar tegelijk is het natuurlijk, zoals altijd, brandjes blussen tussen de Vlaamse coalitiepartners in België.

Deze keer is er een uitslaande brand over de transmigranten, waarbij staatssecretaris Theo Francken (N-VA) centraal staat, tegenover vooral CD&V en hun voorzitter Wouter Beke. Verschillende CD&V-burgemeesters klaagden steen en been over de overlast die transmigranten, illegalen onderweg naar de UK, veroorzaakten in hun gemeente, vaak op parkings langs de snelweg.

32 mensen met een strafblad

Francken greep daarop in, en liet 202 mensen zonder papieren vrij, om plaats te maken voor de zogenaamde transmigranten. Een pijnlijke zaak, toen het N-VA-goudhaantje moest toegeven dat daar liefst 32 mensen bij zaten met een strafblad. Nochtans had Francken van het uitzetten van criminele sans papiers een sleutelstuk van z’n beleid gemaakt.

Beke voerde de forcing: “Als men transmigranten oppakt, moeten die worden ondergebracht. Maar dat men daar illegalen met een strafblad voor laat lopen, is hallucinant.” Ook aan Franstalige kant rommelde het. De MR-achterban kon het niet echt appreciëren, dat “Vlaamse overlast op de snelwegparkings” voorrang kreeg op overlast in het Maximiliaanpark, waar de vrijgelaten sans papiers massaal naar afzakten. Het was de PS’er Philippe Close, de Brusselse burgemeester, die dat er flink inwreef.

Michel ziet May

Michel greep dus in, en kwam met een persmededeling. Dat was nodig, want binnen de regering stond CD&V niet bepaald happig om Francken nog veel te gunnen. Maar die wil extra geld voor de extra opvangplaatsen, en grote vraag was toch of CD&V hem dat in verkiezingstijd zou willen toeschuiven. De premier richtte zich publiek tot Francken om ‘effectieve en concrete’ voorstellen uit te werken over ‘de aanpak van transmigratie in het algemeen en het Maximiliaanpark in het bijzonder’.

Twee vliegen in één klap: de Franstalige achterban werd gekalmeerd. Maar ook de deur werd opengezet voor Francken om toch extra middelen te krijgen: CD&V kan daar nu nog moeilijk gaan voorliggen. Op die manier kan het dossier vrijdag opgelost worden, of toch de aanpak van de transmigranten. Tegelijk liet Michel verstaan dat hij z’n internationale contacten gaat gebruiken om op de EU-top Theresa May te spreken. De Britse premier is immers rechtstreeks betrokken partij in het dossier: de transmigranten willen allemaal naar de UK. De Britten moeten dus aangespoord worden om de rekening mee te betalen, om de illegalen uit hun land te houden.

“Geen vingerwijzing van de premier”

N-VA ontkende ondertussen tegelijk in alle talen dat de premier Francken met de vinger wees. “Daar klopt niets van”, herhaalde vicepremier Jan Jambon op Radio 1. De staatsecretaris zelf tweette “dat hij al 4 jaar goed samenwerkt met de premier”, toch een beetje een selectieve lezing van die vier jaar, met onder meer toch een incident over Soedan. Francken wil een nieuw systeem voorleggen om migranten in gesloten centra te krijgen.

Opnieuw mensen zonder papieren vrijlaten voor de transmigranten, dat zal niet meer gebeuren. Wel komt er een rotatiesysteem, waardoor er dagelijks 40 nieuwe plekken zijn. Maar enerzijds is er een heel systeem voor transmigranten, met 80 plaatsen voor illegalen in het gesloten centrum van Steenokkerzeel en nog eens 80 in een gesloten centrum in Brugge. En daarnaast blijft het systeem van illegalen en uitgeprocedeerden in Vottem en Merksplas bestaan, maar beide stromen worden niet meer gemixt.

Afwachten of het plan er vrijdag doorkomt, en de regering zo de discussie kan afronden. Maar of daarmee het probleem van illegale migratie zelf opgelost is, is maar zeer de vraag.

epa

Gesponsorde artikelen