Premier Michel trapt vandaag z’n laatste jaar af: hij moet bewijzen dat z’n regering echt nog wel werkt

Premier Michel trapt vandaag z’n laatste jaar af: hij moet bewijzen dat z’n regering echt nog wel werkt

Heeft de federale regering nog veel ‘dash’? De eerste minister Charles Michel (MR) zal vandaag er alles aan doen om te bewijzen dat hij nog een bestaansreden heeft, en nog één jaartje alles wil geven. Maar de regeerverklaring komt op eigenlijk een weekje te vroeg: de verkiezingen verlammen momenteel elk werk in de Wetstraat. En toch wil Michel krachtig doorzetten, zelfs al kijkt iedereen op dit moment naar een andere race.

Wij hebben wel degelijk nog daadkracht, wij werken keihard verder. Dat is samengevat wat premier Charles Michel (MR) meer dan waarschijnlijk vanmiddag aan de Kamer komt vertellen. En de premier zal daarbij een aantal concrete dossier willen oplossen, het dossier van de opvolger van de F-16’s op kop. Voor andere zware uitdagingen zoals Arco en Belfius zal het moeilijker zijn een oplossing te vinden.

Het is door aan te tonen dat er wel degelijk nog bestuurd wordt, dat er dossiers beslist worden, dat de premier de komende maanden wil aantonen dat z’n regering nog steeds functioneert. Het is immers de analyse binnen de meerderheid dat enkel zo het “goede palmares van deze ploeg” op een deftige manier verdedigd kan worden. Geen kibbelkabinet meer, maar een ‘beslisserskabinet’. Dat houdt in dat de begroting deftig moet worden opgesteld, en de jobmarkt verder moet worden aangezwengeld.

Bij de premier maakt men de analyse dat z’n Vlaamse coalitiepartners het hem niet bepaald makkelijk gemaakt hebben. Hun ruzies hebbende toch wel positieve economische prestaties wat in de schaduw gezet. Zeker de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever “dat de ploeg dash mist”, hebben ook pijn gedaan op dat vlak. Als de machtigste politicus van Vlaanderen het zegt, is het erg moeilijk het beeld anders te draaien.

Speech geen week uitgesteld, zoals iedereen had verwacht

Vraag is of de timing van de speech van de premier nu dan helpt. Eigenlijk had iedereen verwacht dat de premier de regeerverklaring met een volle week zou opschuiven, tot na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag. De State of the Union, waarbij de eerste minister z’n beleid voor het komend jaar komt voorstellen, gebeurt altijd op de tweede dinsdag van oktober. Maar per uitzondering kan die verklaring wel eens uitgesteld worden: dat gebeurt als de regering bijvoorbeeld kibbelt over de begroting, zoals bij Michel al eens gebeurde.

Deze keer was het logischer geweest om ook uit te stellen: de gemeenteraadsverkiezingen verlammen uiteraard het werk in de Wetstraat compleet deze week. Ook al zullen Michel en z’n ministers wel stellen “dat ze voortdoen”, in werkelijkheid is niemand nu bezig met het federaal regeringswerk.

Zondag is het dan bang afwachten voor Michel. Z’n eigen MR of de Vlaamse coalitiepartners mogen niet al te spectaculair verliezen en getraumatiseerd uit de stembusslag komen. De gemeenteraadsverkiezingen hebben natuurlijk wel het voordeel dat het versnipperd is, en dat iedereen wel ergens een lichtpuntje kan zien of vinden.

Internationale top in Armenië

Grootste knoop is natuurlijk Antwerpen. Als daar N-VA-leider en burgemeester Bart De Wever een oplawaai krijgt, is er een probleem voor de coalitie. Als diezelfde De Wever buitenspel gezet wordt door z’n huidige partner CD&V en hun nieuwe kopman Kris Peeters (CD&V), dan is er eveneens een probleem in de regering Michel. Maar de kans op beiden lijkt voorlopig eerder klein.

Michel wacht alleen die stembusslag niet af, en doet z’n grote show vandaag al: zelfs één dagje vroeger dan gepland. De premier wil immers in alle rust naar Armenië kunnen afreizen, voor de top van de Francofonie: alle landen waar Frans gesproken worden komen zo regelmatig samen.

België wil er een glansrol, om binnenkort de top ook eens in Brussel organiseren. En Charles Michel (MR), die ondertussen na vier jaar op internationale toppen een vertrouwd gezicht is geworden, denkt natuurlijk wel al aan een leven na het premierschap. Een internationale topjob behoort tot de mogelijkheden. En dan zijn internationale toppen nuttig, daarvoor vervroeg je al eens een speech in de Kamer.

epa

Gesponsorde artikelen