Premier Michel waarschuwt voor extreemlinks en “de terugkeer van het communisme” op gezinsdag MR

Premier Michel waarschuwt voor extreemlinks en “de terugkeer van het communisme” op gezinsdag MR

Vandaag gaat de gezinsdag van de Franstalige liberale partij MR door in Walibi. Premier Charles Michel (MR) en voorzitter Olivier Chastel hebben hun partij gelabeld als “een rustige racht binnen een verhelderd politiek landschap”. Ook waarschuwden ze voor de toenemende populariteit van extreemlinks.

Het gaat de jongste tijd goed met de MR. Nadat de PS uit de Waalse regering gezet was, nam MR, voordien een oppositiepartij, haar plaats in. Ook bleek uit een recente peiling dat de MR nu de grootste partij van Franstalig België is. Duizenden landgenoten zakten zondag dan ook af naar de partijbijeenkomst in Waver. “In drie jaar federale regering werden 300 wetgevende hervormingen goedgekeurd, kwamen er 135.000 jobs bij en de groeivooruitzichten zien er gunstiger uit”, zei Michel tijdens zijn speech.

Hij liet opnieuw weten dat hij geen begrip heeft voor de staking die de socialistische vakbond organiseert op 10 oktober, de dag waarop de premier zijn regeerverklaring zal voorlezen in het parlement. “Staken waartegen?”, zei Michel. “Omdat we 130.000 banen hebben gecreëerd, de pensioenen herwaarderen en de openbare diensten verbeteren met een investeringspact?”

Michel waarschuwt voor extreemlinks

Ook waarschuwde de premier voor extreemlinks: “In verschillende landen, ook in België, maken we een terugkeer van het communisme mee, die de individuele vrijheden vernietigt en altijd heeft geleid tot meer armoede en sociale achteruitgang. Venezuela en Noord-Korea zullen nooit ons politiek model zijn.” Hij haalde de idee van een werkweek van vier dagen aan, een voorstel dat de PS verdedigt. Michel stelde de vraag wie de rekening daarvoor zou betalen en hij voorspelde dag er ontslagen zouden vallen als het voorstel uitgevoerd zou worden.

Hij haalde het voorbeeld aan van de vierdaagse werkweek, een maatregel die de PS verdedigt. Michel vroeg zich af wie de rekening zal betalen en vreest voor ontslagen indien die realiteit zou worden.

Voorzitter Chastel stelde dat er de keuzen is tussen “de politieke situatie nooit zo helder geweest, tussen een centrumrechts project met economie, werk en een beter levensniveau als prioriteit, en een links project dat de extreme richting inslaat en zijn lange sociaaldemocratische geschiedenis vergeet”. “Deze dualisering van het schaakbord versterkt de rol van de MR, die nog meer de volkspartij en verantwoordelijke partij is die de institutionele stabiliteit van het land garandeert.”

Gesponsorde artikelen