Left Right
scrollTop top

Premier Michel wil deze week eindelijk Arco-deal: hoeveel hoesten Belfius en Beweging.net nu op?


Premier Michel wil deze week eindelijk Arco-deal: hoeveel hoesten Belfius en Beweging.net nu op?

Gaat de bank Belfius, 100 procent eigendom van de Belgische staat, nu naar de beurs of niet? Premier Charles Michel (MR) en co willen deze week beslissen. Maar het dossier van Arco hangt nauw samen met die beursgang: de regering wil van het moment gebruik maken om de Arco-coöperanten nu eindelijk te vergoeden. Alleen: Europa kijkt nauwgezet toe.

Deze week wil de regering eindelijk de knoop doorhakken over Belfius en Arco. Dat schrijft De Tijd. Het is het moment: het dossier sleept al lang aan. Maar de oplossing zal ‘creatief’ moeten zijn.

Het was op zich nochtans een slim plan: Belfius koppelen aan Arco. In een notendop komt het hierop neer: Dexia ging in de bankencrisis na 2008 overkop, en de financiële poot van de christelijke zuil Arco werd meegesleurd in die val. 800.000 beleggers, de coöperanten, verloren hun geld. De toenmalige regering beloofde onder druk van CD&V dat die belegging ‘gegarandeerd’ was, maar de coöperanten kregen nooit hun geld terug. Nochtans beloofde Arco zelf altijd dat de belegging ‘risicoloos’ was, dat stond zwart op wit in hun promotiefolders. Dat aandelen ‘risicoloos’ kunnen zijn, is natuurlijk een absurde belofte, maar ze verklaart waarom de christelijke zuil zo hard vecht om toch een compensatie te krijgen.

Dexia had, onder meer onder leiding van topvrouw Francine Swiggers van de christelijke zuil, ongelofelijke risico’s genomen. België kon niets anders doen dan heel de zaak bij de bankencrisis te nationaliseren en zo de boel redden. Maar daardoor werd België wel verantwoordelijk voor al die financiële risico’s die Dexia nam.

‘Goede bank’ wordt nu verkocht, ‘bad bank’ blijft bij België

Dexia werd opgeruimd. En daaruit werd Belfius geboren: de ‘goede’ bank. Ondertussen blijft het oude vehikel, de ‘bad bank’ Dexia ook bestaan. Die molensteen van miljarden euro’s risico’s blijft nog steeds rond de nek van de federale regering hangen.

Maar politiek gezien moet er nu wel een oplossing komen voor de 800.000 spaarders. Van de 4 miljard die België destijds betaalde, is er een bank uitgegroeid die veel meer waard is. In 2015 was al sprake van een waardering tot 7 miljard, maar ondertussen kan dat nog een pak hoger uitvallen. Als de regering 50 procent van de aandelen van Belfius naar de beurs brengt, dan komt er dus misschien meteen 4 miljard in kas. Maar de financiële risico’s die aan de bad bank verbonden zijn, doen de ‘winst’ op Belfius toch verbleken. Een goeie deal is het dus helemaal niet voor de Belgische belastingbetaler

Politiek dossier eindelijk oplossen

Het is wel het moment voor CD&V om een oude belofte te kunnen inlossen: de Arco-beleggers vergoeden. In het regeerakkoord kregen ze die belofte ook van de coalitiepartners. Arco zou geregeld worden. Zonder die regeling geeft CD&V geen groen licht voor de beursgang.

Alleen, dat plannetje loopt niet zo vlot. Want de regering wil zeker zijn dat de Europese Commissie de hele transactie goedkeurt. En contacten met Europa geven aan dat dat moeilijk ligt. Want in totaal zou er 600 miljoen euro compensatie komen voor de Arco-beleggers, die zo 40 procent van hun geld terugkrijgen. Daarvan zou 400 miljoen van Belfius komen, en zo’n 30 tot 35 miljoen van Beweging.net zelf, de christelijke koepel waaronder Arco zat. De rest zou van de Belgische staat komen. Maar dat laatste staat door Europa op de helling: die willen absoluut niet weten van staatssteun.

Belfius zelf wil zeker ook niet alles gaan betalen. Volgens De Tijd schatten de juristen van de bank dat heel de Arco-affaire voor hun zo’n 100 miljoen mag kosten, groter is de blootstelling niet. De regering kan Belfius natuurlijk de arm omwringen: het is de enige eigenaar van de bank. Maar het is een harde onderhandeling, waarbij alles erop wijst dat de Arco-beleggers dus nog minder gaan krijgen.

Deze week wil de regering de knoop doorhakken. Anders raakt de bank niet meer naar de beurs voor de zomer. En daarna zijn het verkiezingen, het is dus nu het moment. Maar premier Michel moet proberen Beweging.net en Belfius forceren om zoveel mogelijk te betalen, en tegelijk CD&V de bittere pil doen slikken dat 600 miljoen moeilijk haalbaar is, nu rechtstreekse staatssteun niet mogelijk is.

Bijzonder zuur voor pakweg beleggers in Fortis

Voor de Arco-beleggers is het niet echt goed nieuws dus. Hoeveel die beleggers nu precies terugkrijgen is nog altijd niet duidelijk.

De hele operatie is bijzonder zuur voor andere beleggers, zoals bijvoorbeeld elk huisgezin dat aandelen had in Fortis. Die bank werd ook op één nacht genationaliseerd door de Belgische en Nederlandse overheid, om de zaak te redden. Maar beleggers kregen daar nooit één euro compensatie voor, hoewel ze niet aan de knoppen zaten bij Fortis. De christelijke zuil had wel degelijk een grote greep op de leiding bij Dexia, en sleept nu wel compensatie uit de brand. En tegelijk blijft België, en de belastingbetaler, achter met de puinhoop van Dexia, die tot vandaag niet opgeruimd is.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588