Premier Nieuw-Zeeland test Ed Sheeran of hij goed genoeg is om burger van haar land te worden

Premier Nieuw-Zeeland test Ed Sheeran of hij goed genoeg is om burger van haar land te worden

Jacinda Ardern, de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland, heeft Ed Sheeran een informele video gestuurd, waarin ze een burgerschapstest bij hem afneemt.  Ze stelt hem vragen als “weet je wel wat jandals zijn?”. De Britse zanger had eerder meermaals gezegd dat hij in Nieuw-Zeeland wil wonen.

Ed Sheeran postte eerder deze week een filmpje voor Nieuw-Zeelanders in de aanloop van zijn langverwachte concerten in maart. “Hey Nieuw-Zeeland”, zei hij. “Ik kan niet wachten om jullie binnenkort te zien. Ik ben nog geen burger van Nieuw-Zeeland, maar ik maak er werk van. Hook me up prime Minister, please.”

De nieuwe Nieuws-Zeelandse premier, Jacinda Ardern, is amper 37 jaar, muziekfan en af en toe dj. Op haar officiële bureau diende ze Ed Sheeran persoonlijk van antwoord met een filmpje van 35 seconden. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Snoepjes in de diepvriezer en galafeest met slippers

“Hallo Ed”, zegt ze. “Mij naam is Jacinda Ardern. Ik ben de premier van Nieuw-Zeeland en ik heb begrepen dat je een informeel verzoek gedaan hebt voor burgerschap. Voor we dat ook maar een beetje gaan overwegen, heb ik een paar heel belangrijke vragen voor jou. Eet je graag Pineapple Lumps? Weet je zelfs wat dat is?”

Pineapple Lumps zijn typische snoepjes uit Nieuw-Zeeland met chocolade rond en een zachte ananassmaak in het midden. Ze zijn vergelijkbaar met spekjes of marshmallows. De meeste Nieuw-Zeelanders bewaren ze in de diepvriezer.

Adern gaat verder: “Ten tweede, ben je bereid om jandals te dragen in ongepaste situaties? Weet je trouwens wel wat jandals zijn?”

Jandals zijn niet meer of minder dan teenslippers. In Nieuw-Zeeland is het een gebruik om ze het hele jaar door te dragen, zelfs in de winter of onder maatpakken en jurken. Het woord is een samentrekking van Japanese sandals.

Burgerschap = wonen in Nieuw-Zeeland

“De derde en meest belangrijke vraag”, gaat Ardern verder, terwijl ze achterover leunt in haar stoel. “Ben je bereid om van Nieuw-Zeeland je thuis te maken? Laat het me weten.”

Die laatste vraag van Ardern is inderdaad van belang want haar partij, het sociaaldemocratische Labour, pleit ervoor om buitenlandse speculanten, die vastgoed willen opkopen in Nieuw-Zeeland, buiten te houden. Ze heeft ook beloofd om het versnelde burgerschap in Nieuw-Zeeland voor investeerders af te schaffen na de controversiële zaak van Trump-adviseur en miljardair Peter Thiel die een Nieuw-Zeelands paspoort verkreeg nadat hij amper twaalf dagen in het land verbleven was.

Gesponsorde artikelen