Premier redt z’n zomerakkoord vlak voor deadline, maar delen raken niet meer op tijd gestemd

Premier redt z’n zomerakkoord vlak voor deadline, maar delen raken niet meer op tijd gestemd

De verlaging van de vennootschapsbelasting gaat dan toch in vanaf 1 januari. Drie dagen zat iedereen in de meerderheid in spanning: zou de stemming er kunnen komen voor 2018? Dat lukt nu uiteindelijk alleen doordat het dossier ontkoppeld werd: de twee andere trofeeën, de effectentaks en de 500 euro onbelast bijverdienen, die raken niet meer op tijd klaar.

Het was “samen uit, samen thuis”, voor de drie trofeeën van de meerderheid: N-VA heeft de hervorming van de vennootschapsbelasting, waarbij de tarieven dalen en veel achterpoortjes sluiten, CD&V heeft de nieuwe effectentaks, en Open Vld heeft het onbelast bijklussen voor 500 euro. Die ‘deal’ was de kern van het zomerakkoord van Charles Michel (MR): voor elk iets.

Maar het dreigde helemaal mis te gaan de afgelopen dagen. Want de meerderheid had te weinig tijd. Deze week zaten ze tot diep in de nacht de commissies van Sociale Zaken en Financiën open te houden om toch maar de stukken wetteksten te bespreken. Maar het resultaat bleef moeilijk: de effectentaks was nog niet helemaal klaar. Concreet liep dat dossier zodanig vertraging op dat het er dit jaar niet meer komt. Want volgende week, tussen kerst en nieuwjaar, is het parlement normaal gezien gesloten. De trofee van CD&V raakte dus niet klaar.

En hetzelfde gold voor Open Vld hun grote prijs: dat onbelast bijverdienen. Maar de liberalen wilden echt niet weten van het ontkoppelen van de drie, en enkel maar de vennootschapsbelasting goedkeuren. De N-VA drong daar sterk op aan. En de groenen hadden zelfs aangeboden om te helpen, en zich als oppositie constructief op te stellen.

Ze konden moeilijk anders

Er was ook een goede reden om die vennootschapsbelasting wel degelijk te regelen. Want de hervorming van die belasting heeft natuurlijk impact op zowat alle bedrijven en moet vanaf 1 januari ingaan. Maar als die wet niet op tijd gestemd raakte, zou de hervorming retroactief moeten worden ingevoerd. Dat gaf problemen. Niet zozeer voor de verlaging, dat kan altijd. Maar bij sommige belastingsystemen, zoals de notionele interestaftrek, gaan de tarieven omhoog. Daarbij is het veel moeilijker om die verhogingen retroactief te maken. Juridisch stond zo’n oplossing wankel. Premier Michel kon uiteindelijk iedereen overtuigen, en Open Vld en CD&V doen inbinden.

N-VA is uiteraard nu heel blij dat hun trofee gered is. Open Vld en CD&V moeten nog geduld hebben. Hun dossiers zitten nu aan elkaar geplakt, voor in januari. Maar zelfs dan zijn er nog mogelijke obstakels. Want de PS zou via een Brussels deelparlement ook nog het onbelast bijverdienen op 500 euro willen bevechten. Dat kunnen ze doen door een zogenaamd ‘belangenconflict’ in te roepen: dan zouden de belangen van de Franstalige Brusselaars ingeroepen worden om het dossier twee maanden te kunnen bevriezen. Een erg technische zaak, maar vooral weer een dodelijk vertragingsmanoeuvre voor de grote trofee van Open Vld.

Gesponsorde artikelen