Premier roept nu regering samen: Michel I nog altijd niet gevallen

Premier roept nu regering samen: Michel I nog altijd niet gevallen

Premier Charles Michel (MR) probeert uit alle macht zijn regering te redden. De regering zit samen om een deal te zoeken.

N-VA heeft de finale aanval ingezet op de regering Michel. Want voorzitter Bart De Wever gaf op de middag tekst en uitleg bij de crisis en eiste dat de regering op een ministerraad de knoop doorhakte. Hij wil dat Belgiƫ zich uiteindelijk bij de stemming in New York over het VN-Migratiepact onthoudt, en dus niet goedkeurt.

Dat is de positie die onder meer Oostenrijk ook neemt. “Onaanvaardbaar”, zo is bij de coalitiepartners te horen. “No way“, klinkt het duidelijk, ook al had De Wever zijn coalitiepartners gevraagd “zich flexibel op te stellen”. Vreemd genoeg kondigde De Wever ook aan dat er een ministerraad zou komen. Het tijdstip van 16 uur circuleerde. De premier corrigeerde, en liet uiteindelijk iedereen om 20 uur komen.

De Wever: “Pact is onaanvaardbaar”

De Wever voerde vandaag dus wel al flink de forcing door aan te kondigen dat de regering “finaal het standpunt zou bepalen over het pact in Marrakech”.

Hij blijft daarbij voor alle duidelijkheid vasthouden aan het standpunt van zijn partij. “Wij kunnen dat pact niet aanvaarden”, liet hij weten aan VRTNWS. “We hebben het grondig geanalyseerd en gaan niet meer van mening veranderen.”

De Wever lichtte nog eens de bewegingsredenen van zijn partij toe. “Bij dat soort pacten blijkt jaren later altijd dat de gevolgen nefast zijn.” Het pact is niet bindend, maar kan door rechtbanken gebruikt worden, waardoor het volgens De Wever een bedreiging zou kunnen vormen voor de Belgische sociale zekerheid. “We trekken zo migratie aan die niets bijdraagt.”

Hiermee zette hij dus op de middag premier Charles Michel flink tegen de muur. Michel zegt namelijk al een week dat hij naar Marrakech zal gaan en daar, met de steun van de wisselmeerderheid van het parlement, het pact zal ondertekenen. De Wever beseft dat de kritiek van zijn partij laat komt. Op 12 september stemde N-VA namelijk in met het pact. “We hebben de rode kaart wellicht te laat getrokken. Daarom vraag ik ook geen tegenstem. Als men zich zou willen onthouden (bij de VN in New York, op 19 december), dan kunnen we verder gaan.”

Maar Michel, die wil koste wat het kost tekenen. Dus lijkt het water tussen de twee te diep. Bovendien heeft de voorzitter van de MR, Olivier Chastel, ook vandaag al flink uitgehaald naar de N-VA. De partij van de premier lijkt allerminst van plan te willen plooien voor de N-VA.

EPA

Gunstige peiling N-VA

Dat N-VA nu de finale aanval heeft ingezet, hangt er waarschijnlijk mee samen dat de partij net een gunstige peiling heeft gehad. De peiling van VTM en Het Laatste Nieuws toonde groei voor N-VA en Vlaams Belang. N-VA is nu plots assertiever en strijdvaardiger. Daarbij kwam dan ook nog eens de ijver van coalitiepartners Open Vld en CD&V om in te stemmen met de aangescherpte resolutie van het parlement, donderdagavond. Hiermee duwden ze N-VA verder in de hoek. En vanuit deze positie zet N-VA nu de rest van de regering onder druk.

Waar Charles Michel de deur nog op een kier liet voor N-VA, smeten coalitiepartners Open Vld en CD&V deze met het instemmen met de resolutie dicht. N-VA nam daarom zelf het heft in handen en zette het migratiepact formeel op de agenda voor een extra ministerraad. Daarbij hadden de andere regeringspartners weinig keuze. Ze moesten kleur bekennen, waarbij het duidelijk zal worden hoe diep het water tussen de partijen is over dit onderwerp.

EPA

Valt de regering vanmiddag?

Volgens analisten in de Wetstraat is de kans groot dat het moment dat Michel een ministerraad samenroept, dat meteen ook het einde is van de regering Michel I. Het verklaart meteen waarom de premier dat moment maar blijft uitstellen. Maar tegelijk valt nog moeilijk te bedenken hoe de premier er nog uit raakt.

Dat gezegd zijnde, in het verleden lukte Michel er wel telkens in om op het eind door het gaatje te kruipen. Zolang hij bezig blijft, bestaat er een kansje dat de regering uiteindelijk gewoon verder doet.

Gesponsorde artikelen