Premier trekt naar parlement én naar Marrakech: N-VA wordt naar de exit geduwd

Premier trekt naar parlement én naar Marrakech: N-VA wordt naar de exit geduwd

Premier Charles Michel (MR) neemt de vlucht vooruit en wil zelf controle over z’n lot krijgen. Hij trekt dus naar de Kamer met het dossier rond het VN-migratiepact. Daar wil hij een meerderheid krijgen om dan naar Marrakech te gaan. Die zal hij er ook krijgen. Meteen ligt de bal nu in het kamp van de N-VA. Die had met de val van de regering gedreigd, als er een wisselmeerderheid zou komen. Een val van de regering in het parlement komt nu dichterbij. 

Met een keiharde uithaal naar de N-VA gaf de premier na een kort overleg op de kern z’n regering de facto op. “We hebben kennis genomen van een campagne van één politieke partij inzake migratie. In mijn ogen is het een onaanvaardbare, schandalige en onwaardige campagne. Daarop heb ik de beslissing genomen om het kernkabinet uit te stellen.”

Meteen kondigde de premier aan dat hij naar het parlement zal trekken, om daar een meerderheid te zoeken over het VN-migratiepact. Die zal hij er ongetwijfeld vinden: enkel N-VA en Vlaams Belang willen het verdrag niet bekrachtigen. “Ik heb beslist om het parlement zich over dit onderwerp te laten uitspreken”, sprak de premier. “Dat is het huis van de democratie.”

Val regering

Maar met die zet lijkt hij het einde van z’n regering in te zetten. Want de N-VA voerde de afgelopen dagen keihard oppositie tegen de tekst. Bart De Wever wilde absoluut niet dat de premier naar Marrakech zou gaan, om daar die tekst te gaan bekrachtigen. Maar Michel wil dus wél naar Marrakech. “Ik heb de intentie om naar Marrakech te gaan om daar de beslissing van het Belgische parlement te communiceren. Een woord is een woord. Het woord van België en de geloofwaardigheid van ons land op internationaal vlak zijn waardevol.”

Bovendien heeft de N-VA in het verleden ook al heel duidelijk gemaakt dat ze een wisselmeerderheid niet zou dulden. Op die manier zit er weinig anders op voor de N-VA dan haar minister ontslag te laten aanbieden en uit de regering Michel te trekken.

Campagne N-VA

De vraag is of het zover komt. De N-VA beleefde een rotdag, nadat een campagne tegen het VN-migratiepact op een totaal fiasco eindigde. De partij zag zich genoodzaakt om de omstreden beelden terug te trekken. Een paar uur later volgde dan de keiharde persconferentie van de premier, die zich weinig meer aantrok van de kritiek van N-VA, en naar het parlement trekt.

Daar vindt hij zeker steun voor het Migratiepact, maar verliest hij z’n grootste regeringspartner meer dan waarschijnlijk. Maar wie weet, vindt hij wel een oplossing om de rit alsnog uit te rijden, tot mei 2019, wanneer er Vlaamse en Europese verkiezingen zijn. Zowel Open Vld als CD&V zouden daar voor te vinden zijn.

N-VA

Gesponsorde artikelen