Premier vormt met CD&V, Open Vld en MR regering Michel II, gooit N-VA-ministers eruit en vervangt ze door De Crem en De Backer

Premier vormt met CD&V, Open Vld en MR regering Michel II, gooit N-VA-ministers eruit en vervangt ze door De Crem en De Backer

De premier blijft nog even premier. Charles Michel (MR) heeft niet gewacht op de N-VA, maar gooit ze zelf uit z’n regering. Hij vervangt de drie N-VA-ministers en twee staatssecretarissen door de twee Vlaamse staatssecretarissen te promoten tot minister: Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld). Met een fors gekrompen ploeg wil hij het vertrouwen gaan zoeken in het parlement, eventueel voor een minderheidskabinet.

Natuurlijk had de premier wel een plan-B klaar liggen. Want de sfeer tussen de N-VA en Charles Michel (MR) was al dagen totaal onder nul. En eigenlijk zat de val van zijn kabinet er echt wel aan te komen, na de opbouw deze week.

Dat plan-B bestaat in eerste fase uit de vervanging van het N-VA-regeringspersoneel door slechts twee ministers, de voormalige staatssecretarissen Pieter De Crem en Philippe De Backer. Die krijgen een behoorlijke boterham. De bevoegdheden van Jan Jambon (Binnenlandse Zaken), Johan Van Overtveldt (Financiën) , Sander Loones (Defensie en Ambtenarenzaken), Theo Francken (Asiel en Migratie) en Zuhal Demir (Gelijke kansen) worden nu verdeeld onder de drie coalitiepartners.

Snelle verkiezingen vermijden

Daarmee is de eerste stap gezet om verkiezingen binnen 40 dagen te vermijden. Eerst en vooral kan de premier nu namens de regering naar Marrakech, en kan hij daar België gerust vertegenwoordigen. Maar daarnaast zal hij toch in het parlement op zoek moeten naar steun. Want zonder vertrouwen van een meerderheid, overleeft Michel II het niet bijzonder lang. Vraag is wie die steun zal leveren. Opvallend was dat de N-VA van Bart De Wever dat alvast niet uitsloot, op de persconferentie waarin zij hun exit uit Michel I aankondigden.

De premier was duidelijk over het waarom van de exit, en vooral over z’n eigen vastberadenheid in het dossier van het VN-Migratiepact: “Een woord is een woord, morgen stap ik op het vliegtuig om aanwezig te zijn in Marrakech in naam van de regering. De N-VA is vandaag weggelopen van de ministerraad. Ik neem akte van de duidelijkheid van de positie van de N-VA. Ik wil ze bedanken voor hun duidelijkheid.”

“Ik ontsla de ministers van de N-VA”

Daarna draaide hij ook niet langer rond de pot over de positie van de N-VA binnen de regering. Waar Bart De Wever nog onduidelijk was geweest en het woord “ontslag” over zijn ministers niet over z’n lippen kreeg, bracht Michel wel duidelijkheid. “Ik ontsla de ministers van de N-VA, maar bedank ze voor de vier jaar van Zweedse coalitie.” En meteen daarna kondigde hij de ‘promotie’ van De Crem en De Backer aan, zonder ze met naam te noemen. “Ik zal de twee staatssecretarissen en de drie ministers vervangen om de continuïteit en stabiliteit van de instellingen verder te zetten.”

Het symbooldossier Marrakech domineert voorlopig: “Ik vertrek morgen naar Marrakech als premier van een oranje-blauwe regering. De oranje-blauwe regering legt de focus op continuïteit, verantwoordelijkheid en stabiliteit. Ik zal naar Marrakech gaan met respect voor onze grondwet en zal meer dan ooit mijn verantwoordelijkheid nemen.”

“In september heb ik in naam van ons land ons engagement aangegeven aan de Verenigde Naties, conform onze instellingen. Donderdag was er een debat in het huis van de democratie, het parlement. Daar stemde een grote meerderheid, meer dan twee derde, voor het migratiepact. Na deze stemming heeft één partij, de N-VA gevraagd om de beslissing opnieuw in vraag te stellen, een beslissing die al genomen was in juli om het pact goed te keuren. Vanavond heb ik vastgesteld dat er geen consensus was.”

Zonder veel emotie ging de premier de nacht in, waarbij hij plots premier is van een nieuw kabinet, Michel II, smalend de ‘Marrakech-coalitie’ gedoopt door N-VA.

Bekijk de reacties van de socialisten, Vlaams Belang en Groen.

epa

Gesponsorde artikelen