Premier “werkt hard verder”, probeert deze week te overleven: stemming begroting van donderdag halen is eerste objectief

Premier “werkt hard verder”, probeert deze week te overleven: stemming begroting van donderdag halen is eerste objectief

N-VA laat er weinig twijfel over: vervroegde verkiezingen zijn de meest logische optie, vinden zij. Maar de premier probeert nog steeds steun van hen los te weken om de begroting te steunen. De N-VA-eisen zijn geen groot geheim: het Zomerakkoord integraal uitvoeren, plus een staatshervorming via de wijziging van de Grondwet mogelijk maken in de Kamer. Maar vooral symbolisch zal de N-VA premier Michel en z’n ploeg laten afzien.

Premier Charles Michel (MR) blijft vechten voor z’n overleving. “Ondanks de tien dolken die in z’n rug geploft zijn”, zo was in regeringskringen te horen. Het grote objectief is daarbij om op donderdag een begroting gestemd te krijgen. Lukt dat, dan is Michel II mogelijks levensvatbaar. Maar daarvoor moeten de premier en co wel donderdag halen: dinsdag liggen er mogelijk al moties van wantrouwen te wachten.

Hoe dan ook: de sleutel voor het overleven van de regering Michel II ligt nu plots terug bij de N-VA. Want zij zijn de enigen die donderdag steun kunnen geven aan de begroting. De linkse oppositie denkt er niet aan om dat te doen. Maar N-VA kan ook elke motie van wantrouwen, als die er al zou komen, tegenhouden: ze hoeven enkel zich te onthouden en dan lukt zo’n motie niet. Die moet immers een meerderheid van de Kamer achter zich krijgen.

Tegen welke prijs?

Bart De Wever (N-VA) en co maakten afgelopen weekend zeer duidelijk dat wat hen betreft vervroegde verkiezingen de meest logische optie zijn. In een hele reeks weekendinterviews maakten ze duidelijk welk beeld ze willen verbinden aan eventuele steun: “De premier en zijn regering zullen meer dan ooit de marionet van de N-VA zijn”.

En toch blijft Michel verder proberen om de boel te lijmen. Afgelopen weekend zag hij Jan Jambon (N-VA), zijn ex-vicepremier, en N-VA-fractieleider Peter De Roover. Daarbij toetste hij af in hoeverre steun mogelijk is. “We hebben zaterdagnamiddag de eerste minister ontmoet. Ik ken de premier als een man die vecht voor z’n regering. In die zin heeft hij een open geest om te luisteren en te kijken waar oplossingen kunnen gevonden worden. Het was een constructief gesprek”, zo zegt Jan Jambon (N-VA) daarover op Radio 1.

Wat de N-VA eist, wil Jambon niet in detail vertellen. Maar in feite is het simpel: ze willen dat alles wat in het Zomerakkoord is overeen gekomen, integraal wordt uitgevoerd. Dat is vooral Kris Peeters, CD&V-vicepremier en minister van Werk, onder druk zetten. Die moet de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen afwerken, maar aarzelt.

De eerste stap naar confederalisme

Het gaat dus over meer dan de begroting, het gaat over het Zomerakkoord, maar ook over het wijzigen van de Grondwet. Wil een volgende regering, met een tweederdemeerderheid, een staatshervorming kunnen doen, dan moet men in deze legislatuur nog een aantal artikelen van de Grondwet aanduiden om te kunnen wijzigen. Daarvoor is een meerderheid in de Kamer nodig. Dat doen, zou meteen een eerste, symbolisch stapje zijn richting confederalisme. “De begroting is één element, maar er ligt meer op het bord”, blijft Jambon daar vaag over. “Gisteren was er nog een telefoongesprek tussen ons, om nog een en ander te verduidelijken. Maar ik ga de onderhandelingen nu niet voeren in de media.”

Deze week heeft premier Michel nog één voordeel: het fameuze VN-migratiepact is nog steeds niet definitief goedgekeurd in New York. Dat gebeurt woensdag. Het zou dus wel bijzonder straf zijn, als de sp.a en PS de regering nu dinsdag, één dag voor die stemming, laten struikelen in de Kamer. Het zijn diezelfde partijen die Michel opriepen om dat pact toch maar goed te keuren, en zo eigenlijk z’n regering met N-VA op te blazen.

Eerst dus dinsdag overleven, en dan donderdag, tegen een erg hoge prijs, steun van N-VA lospeuteren: die moeilijke overlevingspoging onderneemt Michel. Afwachten of dat lukt.

epa

Gesponsorde artikelen