Presentator doneert eigen Songfestivalsalaris van €25.000 aan goed doel voor LHBT+ -jongeren

Presentator doneert eigen Songfestivalsalaris van €25.000 aan goed doel voor LHBT+ -jongeren
Assi Azar

Assi Azar, een van de vier presentatoren van het Eurovisiesongfestival 2019, doneert zijn presentatorsloon van 25.000 euro aan IGY. IGY (Isreal Gay Youth) is een Israëlische liefdadigheidsinstelling die het leven van LHBT+ -jongeren wil verbeteren. Het nieuws maakt Azar zelf bekend op Instagram: “IGY, de trotse jongerenorganisatie, is het tweede huis van mijn LHBT-zonen en -dochters in Israël. Hun enige manier om te bestaan is door donaties!”

“Assi Azar, een van Israëls meest geliefde televisiepersoonlijkheden, is een bekend voorstander van onze LHBT+ -rechten,” vertelt Jens Geerts, Eurovisiespecialiste en bekend voorvechtster van de LHBT+ gemeenschap binnen Europa, “Hij wordt door het magazine OUT genoemd als een van de honderd meest invloedrijke homoseksuele mensen ter wereld. Dat bewijst hij ook nu weer door zijn Eurovisieloon aan IGY te schenken. Deze fee bedraagt maar liefst 105.000 shekels wat overeenkomt met een slordige 25.000 euro,” aldus Geerts.

Eerder raakte bekend dat IGY dit jaar meer dan een miljoen shekels moet ophoesten om te blijven bestaan en zorg te kunnen dragen voor de LHBT+ -jeugd in Israël. Met het statement “Ik hou van je, IGY: grote engelen die kleine engelen helpen,” steekt Azar zijn waardering voor de LHBT+ -organisatie niet onder stoelen of banken. “Assi’s vrijgevigheid geeft de organisatie zeker een duwtje in de rug. Om maar te zwijgen van de mooie promo en naamsbekendheid die IGY hierdoor wereldwijd krijgt. Assi heeft meer dan 700.000 volgers op Instagram. Als die volgers allemaal anderhalve euro schenken, heeft IGY een mooi startbudget voor 2020,” stelt Geerts.

Assi Azar presenteert momenteel HaKokhav HaBa L’Eurovizion, het Israëlische selectieproces voor het Eurovisiesongfestival. Eerder presenteerde hij de Israëlische versie van Big Brother. Hij kwam in 2005 uit de kast na het filmen van de documentaire ‘Mom and Dad: I Have Something to Tell You’. Azars generositeit gaat verder in op een lange traditie die de Israëlische Eurovisiegemeenschap verbindt met de controversiële LHBT+ -kwesties in het land. “De Israëlische Songfestivaloverwinning van transseksueel Dana International in 1998 was de aanleiding voor taboedoorbrekende gesprekken over acceptatie van transgendermannen en -vrouwen. Niet alleen in Israël maar in de hele wereld,” vertelt Geerts, “Ook de meest recente Songfestivalwinnares, Netta, sprak op de internationale LHBT+ -zender OUTtv herhaaldelijk over haar liefde en toewijding voor haar vele homoseksuele fans.”

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar op 14, 16 en 18 mei plaats in Tel Aviv, Israël. Assi Azar zal de presentatie van de drie shows voor zijn rekening nemen samen met topmodel Bar Refaeli, presentator Erez Tal en YouTube-ster Lucy Ayoub. België wordt op dinsdag 14 mei in de eerste halve finale vertegenwoordigd door de negentienjarige Eliot Vassamillet. Nederland treedt aan op donderdag 16 mei met de vierentwintigjarige Duncan Laurence.

Gesponsorde artikelen