Nieuwe domper voor presidentskandidaat Kanye West: ook Arizona en Virginia weigeren hem op stembiljet te zetten

Kanye West 2
Isopix

Kanye West zal tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet te zien zijn op het stembiljet is de staten Arizona en Virginia. Dat heeft een rechter zojuist beslist. Het is een nieuwe klap voor de verrassende kandidaat van de rapper.

Dat Kanye West niet om een stunt verlegen zit, weet iedereen. Dat hij zich graag politiek uitlaat, mag ook geen verrassing zijn. Toch schrokken velen toen hij begin juli ook effectief aankondigde kandidaat te zijn voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.

Campagne

Sindsdien is de campagne van Kanye West echter een – op zijn zachtst gezegd – nogal hobbelig parcours geweest. Zijn opvallend verkiezingsprogramma deed heel wat wenkbrauwen fronsen en zorgde ervoor dat hij zelfs de steun verloor van zijn goede vriend Elon Musk.

Daarnaast is het nog maar de vraag in hoeveel staten Kanye West ook effectief op het stembiljet te zien zal zijn. Iedere staat in de VS heeft daarvoor andere regels en andere deadlines. En aangezien de verkiezingen al op 3 november zijn, komen die overal steeds dichterbij … als ze niet al verstreken zijn.

Arizona en Virginia

In Arizona besliste een rechter dat Kanye West wel degelijk op het stembiljet mag verschijnen als hijzelf en de mensen achter de handtekeningen die hij inzamelde “geen geregistreerd lid zijn van een erkende politieke partij”. Uit onderzoek bleek echter dat zowel West als 10 van de 11 mensen die getekend hebben, lid zijn van de Republikeinse partij. Daardoor mag West dus in Arizona – een swing state tussen Donald Trump en Joe Biden – niet op het stembiljet staan.

Ook in Virginia zal dat het geval zijn. Daar oordeelde de rechter dat de 11 handtekeningen “zijn verkregen door ongepaste, frauduleuze en / of misleidende middelen of anderszins zijn ongeldig vanwege notariële overtredingen en wangedrag”. De rechter gebood dan ook op de naam van Kanye West nergens op de stembrieven te drukken en waar dat wel al gebeurd was mensen te informeren dat hij gediskwalificeerd is.

Trump vs. Biden

De uitspraken komen er na klachten die ingediend zijn door aanhangers van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Zij vrezen dat de kandidatuur van Kanye West gestuurd wordt vanuit het campagneteam van Donald Trump, een goede vriend van de rapper.

De bedoeling zou volgens hen zijn dat West zwarte stemmen afpakt van Biden. In staten waar de verschillen tussen Trump en Biden klein zijn, kan zo’n kandidatuur het verschil maken tussen winnen of verliezen.

10 staten

De kandidaat van Kanye West lijkt na die nieuwe uitspraken steeds meer ten dode opgeschreven. In totaal is hij er op dit moment nog maar in geslaagd om zich verkiesbaar te stellen in tien staten, veel te weinig om ook maar enige kans te maken.

Gesponsorde artikelen