Prévot (cdH) schiet idee nieuwe Zweedse coalitie aan flarden: “N-VA moet op de reservebank”

Prévot (cdH) schiet idee nieuwe Zweedse coalitie aan flarden: “N-VA moet op de reservebank”

Op vijf dagen van de verkiezingen keert Maxime Prévot spectaculair z’n kar. Want hij wil geen nieuwe Zweedse coalitie, én hij wil niet regeren met de N-VA. Zo schrijft de man uit Namen zich in in de traditie van Joëlle Milquet en Benoît Lutgen, die systematisch de Franstalige christendemocraten op links parkeerden.

Het zou een nieuwe wind zijn bij het cdH: Maxime Prévot. Een fris nieuw gezicht, een sterke man uit Namen die vlot Nederlands praat en de moeite doet om bruggen te bouwen. Iemand die duidelijk ook goede relaties wil met z’n zusterpartij aan Vlaamse kant, CD&V. En iemand die ook met de MR van Charles Michel het goed kan vinden, net als Wouter Beke overigens.

Dat groepje van drie, Prévot, Beke en Michel, leek de kern te kunnen vormen van een nieuwe Zweedse regering, een heruitgave van Michel z’n project, maar dan aangevuld met de Franstalige christendemocraten. Zowel voor Beke (eindelijk een partij links van CD&V erbij) als voor Michel (eindelijk een tweede Franstalige partij) was dat een uitstekend scenario. En peilingen duiden erop dat het ook mathematisch nodig zou zijn: zonder het cdH raken de Zweedse partijen waarschijnlijk niet aan een meerderheid. Zelfs met het cdH erbij wordt dat niet evident.

Al moeten alle extrapolaties van peilingen met 1000 respondenten over heel Vlaanderen of Wallonië om zetels in de Kamer toe te kennen wel met heel wat korrels zout genomen worden: zonder provinciale peilingen zijn zetelprojecties eigenlijk waardeloos. Maar hoe dan ook: er waren heel wat aanwijzingen dat Prévot niet afkering stond om straks ‘op rechts’ te gaan en de Zweedse coalitie te gaan depanneren.

“Op geen enkele manier zal het cdH deel uitmaken van een tweede Zweedse coalitie”

Maar nu komt plots een heel andere boodschap. In L’Echo sluit hij vandaag expliciet een verderzetting van de Zweedse coalitie uit. “Op geen enkele manier zal het cdH deel uitmaken van een tweede Zweedse coalitie”, zo stelt hij hard. En hij doet er nog een schepje bovenop: een veto tegen de grootste Vlaamse partij. Want hij stelt duidelijk: “Op geen enkele manier zal onze partij bijdragen aan een regering met de N-VA. We willen de Franstalige krachten bundelen met de andere Vlaamse krachten, zodat de N-VA op de reservebank moet.”

Die bocht is opvallend, omdat hij in het verleden geen veto’s stelde tegen de N-VA. Hoogstens had hij moeite om Jan Jambon te aanvaarden als premier, maar dat leek meer een spel voor de tribune. Dat Prévot nu toch met oorlogstaal komt aan het adres van de N-VA doet vermoeden dat de PS eens stevig doorgepraat heeft met de cdH-voorzitter en inzet op een snelle coalitievorming na 26 mei om federaal terug de macht te grijpen. Want in een scenario waarbij de socialisten en groenen elkaar vinden, zijn federaal ook christendemocraten nodig.

Gesponsorde artikelen