Prijs van Sriracha blijft stijgen door aanhoudende schaarste

Er is op veel locaties een tekort ontstaan aan de bekende pikante Srirachasaus van het bedrijf Huy Fong Foods. Reden daarvoor is een extreme droogte in Mexico waar het bedrijf zijn rode pepers haalt. Omdat niet bekend is hoe lang die schaarste nog zal aanhouden, worden flesjes Sriracha online voor steeds hogere woekerprijzen verkocht.

Mexico heeft momenteel af te rekenen met extreem droge omstandigheden. Volgens Guillermo Murray Tortarolo van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico is dat een gevolg van jarenlange megadroogte in combinatie met het weerfenomeen La Niña. Die droogte heeft nu voor heel wat mislukte oogsten gezorgd in het noorden van Mexico. Die regio beleeft de droogste periode van 22 jaar in meer dan 1.200 jaar tijd. Dat melden de websites NPR en Forbes.

Rode Chilipepers

Het is juist in Noord-Mexico dat de typische rode chilipepers groeien die een cruciaal ingrediënt zijn voor de bekende Srirachasaus. Om die reden liet Huy Fong Foods al in april in een brief weten dat het tekorten verwachtte. “Helaas hebben we hier geen controle over en zonder dit essentiële ingrediënt kunnen we geen van onze producten maken”, klonk het toen.

Ondertussen is Srirachasaus in de Verenigde Staten al enige tijd niet meer te verkrijgen in grote winkelketens zoals Target en Walmart. Omdat veel Amerikanen de saus zeer belangrijk lijken te vinden, hebben mensen met een voorraad besloten een centje bij te verdienen. Op eBay en Amazon wordt ondertussen tot bijna 100 dollar (91,7 euro) gevraagd voor een flesje van de populaire hot sauce. De normale kostprijs van zo’n flesje is maximum 5 dollar (4,6 euro).

Meer
Lees meer...