Primeur: Amerikaans softwarebedrijf implanteert microchips bij werknemers

Primeur: Amerikaans softwarebedrijf implanteert microchips bij werknemers

Vijftig van de tachtig werknemers van Amerikaans softwarebedrijf Three Square Market laat vrijwillig een microchip installeren in zijn hand. Daarmee kunnen ze onder andere deuren openen, zich aanmelden op computers, telefoons vergrendelen en betalen in de cafetaria. Het wordt het eerste bedrijf in de VS dat zo’n experiment uitvoert. Maar hoe zit het met de gezondheidsrisico’s? Wat als er hackers op de loer liggen? En kan je baas nu 24 op 24 checken waar je uithangt? 

Het softwarebedrijf Three Square Market uit de Amerikaanse staat Wisconsin gaat bij zijn werknemers microchips implanteren onder de huid. Volgende week worden vijftig van de tachtig werknemers al vrijwillig ‘gechipped’. Dat meldt persbureau AP. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en zal tussen de duim en de wijsvinger geplaatst worden. Er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde NFC-technologie, die ook in chip- en bankkaarten zit, waarmee je contactloos kan betalen.

Dankzij deze technologie kan het geïmplanteerde personeel met een simpel handgebaar onder andere automatisch betalen in de cafetaria van het bedrijf, deuren openen, kopiemachines gebruiken, zich aanmelden op computers, telefoons vergrendelen, visitekaartjes uitwisselen en medische dossiers opslaan.

Voor het chip-project werkt Three Square Market samen met Biohax International. Dat Zweeds bedrijf installeerde eerder al chips bij werknemers van een ander Zweeds bedrijf. Nu is de VS voor het eerst aan de beurt.

Gezondheidsrisico’s?

Allemaal heel vooruitstrevend en innovatief, maar wat doet zo’n implantatie met je gezondheid? De straling van de chip is vergelijkbaar met die waaraan je wordt blootgesteld in de buurt van een radio. Bovendien kregen de implantatie-ingrepen van zo’n chips groen licht van de Amerikaanse Food and Drug Administration (F.D.A.). Wel waarschuwt de F.D.A. dat de ingreep in uitzonderlijke gevallen infecties kan veroorzaken waardoor de chip zich naar een andere plaats in je lichaam zou kunnen verplaatsen. De chip wordt geplaatst door tattoo- en piercingspecialisten.

Privacy en cybersecurity?

“Bedrijven beweren dikwijls dat dit soort chips veilig en vergrendeld zijn”, zegt professor informatietechnologie Alessandro Acquisti van Carnegie Mellon University. “Maar ’vergrendeld’ is een vage term. Het zou kunnen gaan om een product dat honderd procent veilig is, of om één dat gemakkelijk te hacken is.” Acquisti waarschuwt ook dat de chips misschien wel geïmplanteerd worden om het leven van de werknemers gemakkelijker te maken, maar dat ze ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. “Er kan bijvoorbeeld nagegaan worden hoelang mensen op het toilet zitten of hoelang ze pauzeren zonder dat ze daar weet van hebben. Het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst zal brengen.

Todd Westby, de CEO van Three Square Market, benadrukt dat het toepassingsgebied van de chip beperkt zal blijven: “Het is hetzelfde als een chip in een kaart, we installeren geen GPS-systeem bij onze werknemers. Het gaat om passieve technologie die alleen data kan doorgeven als die data aangevraagd wordt. Niemand zal dus gemonitord worden. Je smartphone geeft op dat vlak honderd keer meer informatie door dan zo’n chip.”

Volgens sommige deskundigen heeft zo’n kleine chip maar maximaal tien centimeter bereik, wat het onmogelijk zou maken om gebruikers te volgen vanaf een afstand. Anderen waarschuwen dat chipdragers niet op de centimeter nauwkeurig getraceerd kunnen worden, maar wel op enkele tientallen meters.

Vijftig van de tachtig werknemers zei ‘ja’

“Ik heb meteen ‘ja’ gezegd”, zegt Sam Bengtson, software engineer bij Three Square Market. “Over vijf à tien jaar zal er niet meer zo argwanend naar microchips gekeken worden, het wordt gewoon de norm. Ik spring graag als eerste op de trein van de vernieuwing zodat ik kan zeggen: ‘Ik heb het.’”

Software engineer Jon Krusell en manager Melissa Timmins waren minder enthousiast en zullen volgende week een ring krijgen met dezelfde chip in. “Het is zo nieuw en ik weet er eigenlijk niet genoeg over. Zoiets in mijn lichaam implanteren, dat zie ik nog niet zitten. Toch ben ik blij dat wij, als bedrijf, hier als eersten mee beginnen.”

Gesponsorde artikelen