Left Right
scrollTop top

Prince kijkt ook van hierboven toe: video’s van optredens verdwijnen één voor één van sociale media


Prince kijkt ook van hierboven toe: video’s van optredens verdwijnen één voor één van sociale media

Prince was geen liefhebber van video’s of foto’s op het internet, en dat maakte hij zijn fans maar al te goed duidelijk. Nu de legendarische zanger overleden is, betekent dit dan ook niet dat we plots met video’s van zijn optredens mogen beginnen strooien. Er zijn er de voorbije week wel een pak via de sociale media gedeeld, maar die worden nu geleidelijk aan weer verwijderd.

Precies een week geleden schokte het overlijden van Prince de muziekwereld. De zoveelste die we dit jaar moeten afstaan. Maar het was niet eenvoudig om aan de hand van video’s een eerbetoon aan Prince te maken, want die waren er praktisch niet. De zanger hield er niet van dat toeschouwers beelden maakten en die dan deelden via de kanalen op de sociale media. De zanger was zo bekommerd om zijn auteursrechten dat hij er soms zelf voor aan de telefoon hing.

Niet voor het geld

Twee jaar geleden nog heeft Prince aangekondigd dat hij 22 mensen voor elk 1 miljoen dollar ging vervolgen. Van de meeste is de naam nooit bekend gemaakt, maar er waren twee mensen bij die een fanpagina over Prince op Facebook hadden. Allemaal hadden ze video’s met optredens van Prince via Facebook of blogs gedeeld. Een dag later trok Prince zijn aanklacht weer in, maar hij had er wel iets mee duidelijk gemaakt.

Het is dus geen verrassing dat ook na zijn dood video’s van YouTube worden verwijderd. Het auteursrechtenbedrijf Web Sheriff, waarmee Prince sinds 2007 samenwerkte, heeft al een aanvraag ingediend om meer dan duizend bestanden van websites weg te halen. Het was Prince volgens de oprichter van dat bedrijf, John Giacobbi, zeker niet om het geld te doen. Hij wilde als artiest de controle houden over wat hij produceerde. “Hij wil dat mensen zijn kunst zien zoals hij dat aanvankelijk heeft vastgesteld, niet op een gsm of wat dan ook.”

Video’s als eerbetoon

Op een vraag van Mashable of al die video’s nu ook weer zullen verdwijnen, kwam geen sluitend antwoord. Maar een bron dichtbij het management van Prince stelt dat ze met een dilemma zitten om de fans niet af te schrikken. “De video’s worden op een respectvolle manier gepost, om zijn nalatenschap te respecteren en als eerbetoon. Maar dit gaat ook in tegen alles waar hij in geloofde.” Mogelijk zullen de komende weken heel wat video’s grondig worden bekeken, zodat niet alles offline moet worden gehaald.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899