Prince nam overdosis Percocet – en da’s dezelfde pijnstiller waar Michael Jackson aan stierf

Prince nam overdosis Percocet – en da’s dezelfde pijnstiller waar Michael Jackson aan stierf

De doodsoorzaak van Prince is nog niet bekend. Zelfmoord was het zeker niet, maar het toxicologisch onderzoek zal nog dagen zoniet weken duren volgens de lijkschouwer die gisteren een autopsie uitvoerde. Er is wel een serieuze aanwijzing. Prince belandde een week voor zijn dood nog in het ziekenhuis na een overdosis Percocet, een erg verslavende pijnstiller met oxycodon. Het is ook die pijnstiller die Michael Jackson fataal werd. 

We wisten al dat Prince moest behandeld worden voor een overdosis “opiaten” in Moline, Illinois, ongeveer een week voor hij stierf. Zijn privéjet maakt daar een noodlanding terwijl Prince onderweg naar huis was van een optreden in Atlanta.

Er zijn nu meer details bekend over dat incident, en, gekoppeld aan andere zaken, begint zich u wel “een erg logisch” plaatje zich af te tekenen.

Prince kreeg al in de ambulance die hem in Moline stond op te wachten een save shot. De ambulanciers wisten duidelijk wat hen te wachten stond; de artsen waren dan ook op de hoogte gebracht van wat er met Prince aan de hand was: hij had te veel Percocet ingenomen na zijn optreden.

Oxy

Percocet is een samengestelde pijnstiller die in de VS alleen op voorschrift verkrijgbaar is. Hij bestaat uit paracetemol en oxycodon. Oxycodon is een krachtig opioïde analgeticum, dat bereid wordt uit thebaïne. Het is een semi-synthetische opioïde, omdat het gemaakt wordt van een natuurlijk opiaat.

Het is ongeveer de meest verslavende pijnstiller die bestaat. Op basis van gewicht is oxycodon twee keer potenter dan morfine en het wordt wordt oraal, nasaal en rectaal beter geabsorbeerd dan morfine. Het werkt niet alleen op somatische pijn maar ook op neuropathische en viscerale pijn.

Omdat het bijzonder pijnstillend is, euforie veroorzaakt én bovendien werkt als een antidepressivum, is het vooral in de Verenigde Staten, waar het bovendien massaal wordt voorgeschreven, een populair middel onder drugsgebruikers geworden.

Begonnen na operatie in 2010

Prince zou de pijnstiller gebruiken sinds 2010. Hij begon ermee na een (relatief simpele en niet eens zo ingrijpende) operatie aan zijn heupen. Het is het scenario dat veel mensen verslaafd maakt aan “oxy”: artsen schrijven de pijnstiller voor om tijdelijk de pijn te verlichten na een zware blessure of operatie. Oxycodon is overigens dezelfde pijnstiller die Michael Jackson fataal werd. Hij was er 15 jaar lang aan verslaafd en begon er ook mee na één van de talrijke operaties die hij onderging.

Prince bezocht vier keer zijn apotheek met een voorschrift voor de pillen alleen al in de laatste week voor zijn overlijden, is ondertussen ook uitgelekt. Hij haalde ze niet zelf af aan, maar wachtte buiten op het parkeerterrein op zijn pillen. Er is een foto van Prince die ijsberend rondloopt op die parking, wachtend op de pillen. Hij werd enkele uren voor zijn dood genomen.

20.000 doden per jaar

In de VS gebruiken naar schatting meer dan 10 miljoen mensen wel eens de pijnstiller. Het leidt jaarlijks tot meer dan 20.000 doden en meer dan 100.000 gebruikers van het middel belandden jaarlijks op de ER wegens een overdosis. Onlangs schreven we nog een artikel over oxycodon nadat instanties in de VS en Australië aan de alarmbel trokken. Voor ons land zijn er geen officiële cijfers, maar een rondvraag bij apothekers leerde ons dat ook in Vlaanderen steeds meer mensen die zware, verslavende pijnstillers nodig hebben. Ze spreken van “makkelijk een verviervoudiging” van het aantal voorschriften de jongste jaren.

Daarbij valt overigens aan te stippen dat in de westerse wereld er nog steeds acht keer meer mensen om het leven komen elk jaar door misbruik en overdosissen van pijnmedicatie en slaapmiddelen waar ze een voorschrift voor hebben dan door illegaal verkregen drugs. In West-Europa alleen vallen elk jaar meer dan 20.000 doden door een overdosis van een pijnstiller of een slaapmiddel waar een voorschrift voor is. Het aantal doden door overdosissen pijnstillers is zelfs verviervoudigd in de VS de jongste tien jaar. Zowel in de VS als in Australië stellen ze een spectaculaire toename van het gebruik van zware pijnstillers vast. Artsen schrijven die nu 10 tot 15 keer meer voor dan vijftien jaar geleden, een cijfer dat ook in Europa in die lijn blijkt te liggen.

Zes op de tien

Het probleem is dat die pijnstillers niet alleen erg sterk zijn, ze zijn ook bijzonder verslavend. Wat nu in de hele westerse wereld wordt vastgesteld is dat wanneer artsen stoppen met ze voor te schrijven aan patiënten omdat ze oordelen dat ze die niet meer nodig hebben in hun behandeling, tot 6 op 10 van de patiënten op zoek gaan naar die pijnstillers omdat ze er aan verslaafd zijn.

En waar een vraag is, ontstaat een aanbod. En pijnstillers met opiaten zoals “oxy” blijken bijzonder makkelijk te koop en te bestellen op het internet. Of ze worden gewoon gedeald. Een steeds groter wordende proportie van de handel van de Mexicaanse drugskartels maar ook de Italiaanse en Russische maffia is in dit soort pijnstillers.

Geen zelfmoord

De politie heeft na de eerste onderzoeken en de autopsie van het stoffelijk overschot van Prince geen reden te geloven dat er sprake is van zelfmoord zei sheriff Jim Olsen van de politie in Carver County, de man die het onderzoek naar de dood van de artiest leidt.

Olsen zei dat zijn rechercheurs tijdens het onderzoek ook geen enkel teken van toegebracht geweld hebben ontdekt. Hij zei niet te weten of het medisch onderzoek van het lichaam in dit opzicht iets anders aan het licht heeft gebracht.

De politie praat in het kader van het onderzoek met familie, vrienden en kennissen van de artiest. Bovendien worden de medische dossiers van Prince en zijn familie bestudeerd.

Alarmnummer

De sheriff wilde niet zeggen wie via alarmnummer 911 de politie had gewaarschuwd, omdat de identiteit van de beller volgens de wet geheim moet blijven.

Een woordvoerster van de forensische onderzoekers zei dat de autopsie duurde van negen uur vrijdagochtend tot een uur ’s middags.

Na het onderzoek is het lichaam van de donderdag overleden Prince vrijgegeven aan de familie. De definitieve resultaten van de autopsie worden pas over enkele weken vrijgegeven.

Prince stierf op zijn landgoed Paisley Park in de staat Minnesota. Hij werd dood gevonden op de eerste etage in een lift van het complex.

Gesponsorde artikelen