Left Right
scrollTop top

Prins Laurent verliest volgend jaar een deel van zijn dotatie … dit houdt hij nog over


Prins Laurent verliest volgend jaar een deel van zijn dotatie … dit houdt hij nog over

Prins Laurent zal het volgend jaar waarschijnlijk met iets minder moeten doen. De regering heeft namelijk een beslissing genomen over zijn straf omdat hij deze zomer zonder medeweten van de regering een viering van het Chinese leger bijwoonde. Laurent zou in 2018 zijn dotatie met 15 procent verlaagd zien worden.

Er lijkt eindelijk een einde te komen aan de saga rond prins Laurent. Begin augustus was die namelijk aanwezig op de Chinese ambassade voor de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger. Daarover ontstond heel wat commotie door de slechte reputatie van het Chinese leger en het feit dat de prins voor z’n zaken de toestemming moet hebben van de regering.

Omdat het niet de eerste keer is dat Laurent zoiets doet, was de regering vastbesloten om hem financieel te straffen. Hij krijgt namelijk nog altijd 308.000 euro per jaar aan dotatie en dat wordt volgend jaar door de indexering zelfs 314.000 euro.

47.100 euro minder in 2018

De commotie over een gepaste straf voor Laurent sleepte lang aan omdat de prins een ziektebriefje indiende voor lange tijd toen hij verhoord ging worden. Nochtans is er in de wet van 23 november 2013 over de dotaties een sanctiemechanisme ingebouwd. Er kan dus wel degelijk geraakt worden aan de dotaties van de leden van het koningshuis.

Na veel discussie is er nu eindelijk een beslissing gevallen in de regering. De woordvoerder van premier Charles Michel (MR) bevestigt dat de dotatie van prins Laurent in 2018 met 15 procent verlaagd wordt. Normaal zou de dotatie van Laurent volgend jaar 314.000 euro bedragen, maar met die straf is dat nu dus ‘maar’ 266.900 euro of 47.100 euro minder.

Naar het Europees hof?

Het voorstel van de regering gaat nu naar de Kamer. Er bestaat wel nog een kans dat de prins zich niet neerlegt bij de sanctie. Volgens de advocaat van prins Laurent zou zo’n straf namelijk in strijd zijn met de grondwet en de mensenrechten.

Hij zei enkele weken geleden dat als de zaak bij het Europees hof van Justitie zou belanden, prins Laurent makkelijk zou winnen. Maar de regering zegt dat het de verweermiddelen van de prins heeft geanalyseerd en deze niet gegrond vindt.

Prins Laurent

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899