Pro-Russische separatist geeft toe: “Wij haalden MH17 neer”

Pro-Russische separatist geeft toe: “Wij haalden MH17 neer”

Een pro-Russische separatist heeft tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera gezegd dat hij getuige was van het neerhalen van vlucht MH17. Zijn getuigenis komt op dezelfde dag dat Alexander Khodakovsky, een belangrijke Oekraïense rebellenleider, aan persbureau Reuters heeft toegegeven dat de separatisten op het moment van de crash in het bezit waren van BUK-raketten.

“Onze oversten vertelden ons dat we een Oekraïens militair vliegtuig hadden neergehaald”, zegt een strijder van de separatistische Oplot-groepering in een interview met de Italiaanse krant. “Toen we naar de crashsite gingen om op zoek te gaan naar overlevende Oekraïense soldaten, kwamen we tot een verschrikkelijke ontdekking. In plaats van soldaten vonden we overal dode burgers, al die arme mensen met hun bagage.”

“We waren op zoek naar parachutes, tot ik plotseling brokstukken zag liggen. Onder een stuk metaal lag het lichaam van een klein meisje, het was afschuwelijk. Ik besefte dat het om een passagiersvliegtuig ging en niet om een militair toestel.”, zegt de rebel.

Op de dag van de crash berichtte Igor Strelkov, een Moskoviet die de plak zwaait in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, over het “neerhalen van een Oekraïens transportvliegtuig” in dezelfde regio waar het toestel van Malaysia Airlines crashte. De pro-Russische separatisten waren er van overtuigd dat ze een Oekraïens militair toestel hadden neergeschoten.

“We waren in bezit van BUK-raketinstallatie”

Ondertussen heeft Alexander Khodakovsky, commandant van het Vostok-bataljon van de rebellen, in een interview met Reuters laten verstaan dat de separatisten op de dag van het incident wel degelijk over een BUK-raketinstallatie beschikten. “We waren in het bezit van zo’n raketlanceerder. Ik hoorde bijna tegelijkertijd dat we BUK-raketten hadden en dat er een passagiersvliegtuig was neergehaald”, zegt Khodakovsky.

Volgens de rebellenleider is het ongeluk de schuld van Oekraïne: “Ze wisten al een tijdje dat we over zulk wapentuig beschikten, maar toch hebben ze nooit iets gedaan om de veiligheid te garanderen. Oekraïne provoceerde ons daarentegen door voortdurend met militaire vliegtuigen over de regio te vliegen en ons te bombarderen. Ze hebben ons onder druk gezet om terug te vuren.”

“Ook op de dag van de crash vlogen er constant Oekraïense militaire vliegtuigen over onze hoofden om bombardementen uit te voeren. Als het zo is dat we over een BUK-raket beschikten, en we die dan ook effectief hebben afgevuurd, dan is dat te wijten aan Oekraïne. Zij hebben ons gedwongen om de raketten te lanceren”, aldus Khodakovsky.

Het is wel moeilijk om te beoordelen hoe betrouwbaar de bekentenissen van Khodakovsky zijn. In het oosten van Oekraïne zijn er namelijk meerdere rebellengroepen actief. Die zijn het ook vaak onder elkaar niet helemaal eens.

Bronnen: Business Insider, Corriere della Sera, The Independent, Reuters, The Guardian

Gesponsorde artikelen