Procentueel meer ziekenhuisopnames door alcoholmisbruik dan door xtc, speed, cocaïne of lsd

Procentueel meer ziekenhuisopnames door alcoholmisbruik dan door xtc, speed, cocaïne of lsd

Legaal is niet per definitie veiliger. Een studie, naar de gevaren van de verschillende recreatieve drugs, heeft uitgewezen dat meer mensen zich lieten opnemen door de hulpdiensten als gevolg van alcoholgebruik dan door het gebruik van illegale harddrugs zoals cocaïne of xtc. Psychedelische paddenstoelen bleken de minst gevaarlijke drug.

Spice

Een relatief nieuwe drug in de lijst is synthetische cannabis. Dat product blijkt meteen één van de gevaarlijkste recreatieve drugs die er bestaan. Synthetische cannabis, of Spice, is een overkoepelend begrip voor een hele waaier aan chemische goedjes die het effect van THC, de actieve stof in natuurlijke cannabis, proberen te imiteren.

Deze stoffen zijn over het algemeen extreem sterk en geurloos. Synthetische cannabis strandt net onder methamfetamine in de lijst van de gevaarlijkste recreatieve drugs ter wereld.

Na synthetische cannabis en meth volgen dus alcohol, xtc, speed en cocaïne. Tussen die vier is er een veel kleiner verschil in gevaar dan tussen synthetische cannabis en alcohol.

Paddenstoelen

Verbazend genoeg staan de psychedelische paddenstoelen helemaal onderaan de lijst. Het grootste gevaar in het gebruik van paddo’s zit hem, volgens psychiater Adam Winstock die meewerkte aan het onderzoek, vooral in het eten van de verkeerde paddenstoelen met vergiftiging tot gevolg. Maar ook dat komt zeer zelden voor.

Maar opgepast, paddo’s zijn niet geheel ongevaarlijk. Zeker in combinatie met andere drugs zoals alcohol kunnen psychedelische paddenstoelen lijden tot paniek, verwarring en angsten.

Het onderzoek werd gevoerd door Global Drug Survey (GBS), het grootste drugonderzoek ter wereld. Bijna 120.000 mensen, uit zo’n 50 landen, namen deel aan de rondvraag. Bekijk hier de volledige studie.

Gesponsorde artikelen