Left Right
scrollTop top

Proces tegen R. Kelly gestart … en onmiddellijk uitgesteld


Proces tegen R. Kelly gestart … en onmiddellijk uitgesteld

Het proces van de ‘I Believe I Can Fly’-zanger R. Kelly gaat vandaag van start. Hij wordt tien keer beschuldigd van seksueel misbruik. Van die tien aanklachten gaat het verschillende keren om seksueel misbruik van minderjarigen. De rechter heeft het effectieve proces uitgesteld tot 7 mei.

R&B-zanger R. Kelly verschijnt vandaag opnieuw voor de rechter. Deze keer geen borgzitting en geen zitting over alimentatieschuld, maar de start van het proces over het seksueel misbruik waarvan de zanger beschuldigd wordt.

Uitstel

R. Kelly en zijn advocaat, Steven Greenberg, hebben gevraagd om het proces tegen de zanger uit te stellen. Ze zeggen dat ze geen enkel idee hebben wat het bewijsmateriaal van de tegenpartij precies is. Greenberg verklaarde dat aan de entertainmentwebsite TMZ: “Het kunnen politierapporten zijn of materiaal uit de zaak tegen de zanger waar hij in 2008 voor vrijgesproken is.” Waar ze ongetwijfeld het meest bang voor zijn, zijn de videobeelden waarin R. Kelly te zien zou zijn terwijl hij seks heeft met een minderjarig meisje.

Ze vroegen de rechter dan ook om een kopie van die videobeelden, maar die besliste dat Kelly en zijn advocaat die, voorlopig, niet krijgen. De rechtszaak is uitgesteld tot 7 mei.

Het begon allemaal met Surviving R. Kelly

Veel gepraat over bewijsmateriaal en rechtszaken, maar waar gaat het allemaal ook alweer over? In januari kwam de documentaire Surviving R. Kelly uit. Daarin verklaren meer dan vijftig vrouwen dat ze seksueel mishandeld zijn door de R&B-zanger. De politie riep daarna alle vrouwen op om zeker met de politie te gaan praten, als R. Kelly hen ook tegen hun wil aangeraakt had. En die vrouwen hebben dat gedaan.

In de maand die volgde, beschuldigden vier vrouwen de zanger van tien gevallen van seksueel misbruik. Drie van hen waren nog minderjarig op het moment van de feiten. De zanger kon zijn borg, die op 1 miljoen dollar (dat is 886.145 euro) werd gezet, niet alleen betalen. Hij bleef drie nachten in de cel tot hij hulp kreeg van een vriendin. De zanger zelf zou financiële moeilijkheden hebben. Er zijn verschillende geruchten dat dat zou komen door de verschillende aanklachten die hij buiten de rechtbank om geregeld heeft.

Interview

Enkele weken later brak R. Kelly zelf de stilte die al die tijd rond zijn zaak hing. In een interview van meer dan een uur met de Amerikaanse televisiezender CBS bleef hij herhalen dat hij onschuldig was, dat de vrouwen die hij tegen hun wil zou vasthouden helemaal op eigen houtje bij hem zijn gaan wonen en dat hij vecht voor zijn leven. Hij voegde daaraan toe dat alle mensen die hem beschuldigen enkel uit zijn op geld.

In de tussentijd moest de zanger ook nog voor de rechtbank komen omdat hij zijn ex-vrouw nog bijna 200.000 dollar (177.229 euro) aan alimentatie moet betalen. R. Kelly vroeg de rechter om zijn schuld op afbetaling te vereffenen, maar die ging daar niet mee akkoord en sloot de zanger opnieuw op. Enkele dagen na zijn vrijlating dook opnieuw een video op waarin de zanger te zien zou zijn met een minderjarig meisje, ook al is niet helemaal zeker dat het effectief over R. Kelly gaat.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810