Proces van IS-terrorist Abdeslam start vandaag met ongeziene veiligheidsmaatregelen, maar zijn advocaat vraagt al meteen uitstel

Proces van IS-terrorist Abdeslam start vandaag met ongeziene veiligheidsmaatregelen, maar zijn advocaat vraagt al meteen uitstel

Vandaag begint in Brussel het proces tegen de IS-terrorist Salah Abdeslam voor de schietpartij in Vorst op 15 maart 2016. Het is zo goed als zeker dat het om een ‘valse start’ zal gaan, want Sven Mary, de advocaat van Abdeslam, zal meteen uitstel vragen. Ondertussen raakte bekend dat het proces wordt uitgesteld tot de week van 5 februari. Het proces gaat gepaard met ongeziene veiligheidsmaatregelen met veel politie en militairen.

Het proces tegen de ISterrorist Salah Abdeslam voor de schietpartij in Vorst op 15 maart 2016 gaat vandaag van start met uitstel op vraag van zijn nieuwe advocaat. Dat melden de kranten van De persgroep. De politie en het leger zijn massaal aanwezig en er worden bijzondere middelen ingezet om de omgeving van het justitiegebouw te beveiligen. Zo stonden er voor zes uur al een tiental militairen op wacht voor het gebouw, op de trappen en op de parking. Die parking is ook leeggemaakt en afgesloten met betonblokken.

Ook in de naburige Wolstraat kan je niet parkeren omdat er dranghekken rond het voetpad geplaatst zijn. Bovendien zijn de agenten zwaarbewapend en uitgerust met een kogelvrij vest. In totaal gaat het om meer dan 200 agenten.

Uitgesteld tot januari

Bij de schietpartij op 15 maart 2016 in de Driesstraat in Vorst werd de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid doodgeschoten. De twee andere aanwezigen in het appartement konden ontsnappen. Uit onderzoek bleek dat een van hen Abdeslam was. Die werd drie dagen later opgepakt, enkele kilometers verder in de Vierwindenstraat in Molenbeek.

Ondertussen raakte bekend dat het proces wordt uitgesteld tot de week van 5 februari.

Wellicht gaat er vandaag enkel een formele zitting door van maximaal een uurtje. Abdeslam verblijft momentaal samen met medebeklaagde Soufian Ayari in de Franse cel.

Het feit dat het proces uitgesteld wordt, betekent dat we nog even moeten wachten op nieuwe informatie over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs.

Maximaal twintig jaar cel

Toen het justitiepaleis rond half 7 vanmorgen openging, moest iedereen voorbij een metaaldetector om het gebouw binnen te kunnen. Wie in de zittingszaal van het proces wil, moet opnieuw door een metaaldetector en moet al zijn elektronische toestellen tijdelijk inleveren.

Ondertussen zou Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, aangekomen zijn, net als Tom Bauwens, de advocaat van de leden van de speciale eenheden van de federale politie die zich burgerlijke partij hebben gesteld.

Abdeslam riskeert maximaal twintig jaar cel voor de schietpartij in Vorst. Ook moet hij in Frankrijk nog voorkomen voor de aanslagen in Parijs. Daar riskeert hij levenslang.

Gesponsorde artikelen