Proclamaties op scholen dan toch toegelaten

Scholen mogen dan toch een proclamatie organiseren voor 1 juli, tot maximaal 100 mensen. Na 1 juli zijn er zelfs 200 mensen toegelaten. De Vlaamse onderwijsadministratie heeft daarover een update op zijn website geplaatst.

De veiligheidsvoorschriften voor proclamaties zijn nu dezelfde als die voor religieuze en niet-religieuze ceremonies. Iedere persoon die aanwezig is, moet 10 vierkante meten hebben. Aanwezigen mogen ook geen eten of drinken krijgen en er wordt aangeraden om de bijeenkomsten indien mogelijk in open lucht te organiseren. Daar is kans op besmetting met het nieuwe coronavirus kleiner.

Op die manier worden tot 1 juli maximaal 100 mensen toegelaten. Daarna mogen er 200 aanwezigen zijn, als er genoeg ruimte is daarvoor tenminste. Die wijziging in de richtlijnen komt er op vraag van de Vlaamse Scholierenkoepel. Zij hoopten aanvankelijk wel al onmiddellijk 200 mensen te mogen ontvangen.

Gemeenschapsonderwijs en Katholiek onderwijs

Scholen zijn – zelfs met de nieuwe richtlijnen – overigens niet verplicht om proclamaties te organiseren. Het Gemeenschapsonderwijs (GO! ) vindt het een goede beslissing dat scholen nu toch proclamaties mogen organiseren. Ze merken wel op dat de richtlijn voor veel scholen te laat komt. Zij hebben namelijk al proclamaties gepland volgens de oude coronarichtlijnen en zullen die ook zo laten doorgaan.

Bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen klinkt er minder enthousiasme. “Wat nu voorligt is in de praktijk nauwelijks werkbaar en het betekent amper een versoepeling”, klikt het bij directeur-generaal Lieven Boeve. Hij stelt zich ook vragen bij het feit dat er voor proclamaties op 30 juni andere regels gelden dan voor die een dag later op 1 juli.

Meer
Lees meer...