Productie iPhone 14 vertraagd door lockdown in China. Klanten zullen geconfronteerd worden met lange wachttijden in aanloop naar feestdagen

De productie van de nieuwe iPhone 14 valt lager uit dan eerder door Apple werd verwacht, als gevolg van het Chinese nulcovidbeleid. Het bedrijf waarschuwt nu dat klanten zullen worden geconfronteerd met langere wachttijden in aanloop naar de feestdagen.

De vraag naar de iPhone 14 Pro- en de iPhone 14 Pro Max-modellen blijft groot. Maar dankzij de lockdowns in China “zullen klanten langer moeten wachten op hun nieuwe producten”, aldus Apple in een verklaring. Volgens de website van het technologiebedrijf staat de levering van het toestel momenteel gepland voor eind november of begin december.

De abrupte beslissing van de Chinese overheid afgelopen woensdag, om het gebied waar de fabriek van Foxconn is gevestigd tot 9 november te sluiten, zal het productiecentrum naar verwachting verder ontwrichten. Volgens Apple draait de fabriek op “aanzienlijk verminderde capaciteit”, terwijl Foxconn in een aparte verklaring aangeeft dat het zijn productiedoelstellingen voor het vierde kwartaal verlaagt in verband met de sluiting.

Volgens deskundigen zullen de lockdown-maatregelen in China serieuze gevolgen hebben voor Apple. Het bedrijf uit Cupertino zei vorige maand nog dat zijn groei in de huidige periode zal vertragen, als gevolg van de problemen rondom de productie van de nieuwe iPhone. Daarom heeft het bedrijf de aanwerving van personeel tijdelijk stopgezet.

Werknemers ontvluchten de fabriek

De lokale overheid van de Chinese provincie Henan, waar de fabriek van Foxconn zich bevindt, voert sinds afgelopen woensdag strenge controles uit. Behalve om medische of andere essentiële redenen, mogen burgers zich niet vrijelijk door de provincie verplaatsen. Als gevolg hiervan introduceerde de Foxconn-fabriek een zogenaamd “gesloten systeem”, waarbij werknemers zeven dagen per week afgezonderd leven in de fabriek. 

De strenge maatregelen leidden echter tot een massale uittocht van werknemers. Voedsel en medische voorraden raakten dankzij de lockdown uitgeput en werknemers werden opgesloten in slaapzalen voor quarantaine. Hierdoor zouden honderden werknemers vorige week te voet op de vlucht zijn geslagen uit angst om vast te komen zitten in het complex.

“Het was een complete chaos in de slaapzalen”, zei een 22-jarige werknemer met de naam Xia tegen de Financial Times. “We sprongen over een plastic en een metalen hek om de campus te verlaten”, zei hij. Onderwijl raakten Chinese sociale media overspoeld met beelden van werknemers die over de snelweg terug naar huis liepen.

Foxconn verhoogt lonen en Apple trekt naar India

Apple zei zondag dat het nauw samenwerkt met zijn toeleverancier om terug te keren naar een “normaal productieniveau en tegelijkertijd de gezondheid en veiligheid van alle werknemers te waarborgen”. Fabrikant Foxconn heeft aangekondigd om de lonen van het personeel tijdelijk te verhogen in aanloop naar de feestdagen. Het bedrijf hoopt op deze manier de stroom van werknemers die de fabriek ontvlucht te stoppen.

Als reactie op de grilligheden van Peking, is Apple begonnen met het verplaatsen van een deel van zijn productie naar landen zoals India en Vietnam. Het is een belangrijke stap voor het bedrijf, dat zichzelf stapsgewijs minder afhankelijk probeert te maken van China.

Meer
Lees meer...