Professionele gamers krijgen in Frankrijk topsportstatuut

Professionele gamers krijgen in Frankrijk topsportstatuut

Professioneel gamer wordt in Frankrijk nu officieel als beroep erkend. De senaat keurde maandag een wetsvoorstel goed dat gamers een eigen statuut toekent, gelijkaardig aan dat van topsporters.

Frankrijk telt naar schatting 200 professionele gamers. Sinds maandag krijgt hun beroep erkenning van de overheid. Gamers kunnen een contrat à durée détermineé (een contract van tijdelijke duur) krijgen, dat minstens één en maximaal vijf jaar duurt. Tot nu toe konden gamers enkel werken als freelancer. Door deze nieuwe wet krijgen ze een statuut dat gelijkaardig is aan dat van

De wet kadert in een ruimer project van de regering, genaamd de Digital Republic Bill. Deze wet moet de Franse economie beter afstemmen op de digital age. Het project wordt gedragen door de Franse staatssecretaris Axelle Lemaire. Belangrijke doelen van het project zijn een bredere verspreiding van data en kennis, gelijke rechten voor internetgebruikers en broederlijkheid via een inclusieve digitale gemeenschap.

Wereldwijd brengen gametoernooien 600 miljoen dollar per annum op. Bovendien groeit deze markt jaarlijks met 30 procent. Naar schatting verdienen 200 Fransen hun brood als professioneel gamer. Tel daar nog eens de 500.000 landgenoten bij die geregeld aan grote toernooien deelnemen.

Dankzij de Digital Republic Bill kunnen gametoernooien in Frankrijk nu ook beter gereglementeerd worden. Dat lukte lange tijd niet, omwille van de hardnekkige associatie met online kansspelen. Net zoals in België en Nederland, geldt er voor gokken een strenge wetgeving. “Ik geloof niet dat gamers de Franse Natie zullen bedreigen,” klinkt het bij Staatssecretaris Axelle Lemaire.

Bron: http://nr.news-republic.com/Web/ArticleWeb.aspx?regionid=2&articleid=63562417

Gesponsorde artikelen