Professor voorspelde succesvol iedere presidentsverkiezing sinds 1984, dit is zijn nieuwe prognose

EPA

Professor Allan Lichtman voorspelt al sinds 1984 correct de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook nu heeft een voorspelling klaar. Volgens de professor aan de American University in Washington DC zal Joe Biden het nipt halen van Donald Trump.

President Donald Trump doet het al een tijdje niet goed in de peilingen. Momenteel staat zijn uitdager Joe Biden nipt voor. Toch bewees de geschiedenis al meermaals dat peilingen niet per se juiste voorspellingen zijn, zoals in 2016 toen Hillary Clinton verwacht werd de verkiezingen te winnen maar uiteindelijk verloor van Trump. Professor Allan Lichtman beweert dat de peilingen het nu toch bij het rechte eind hebben.

Systeem van sleutels

Lichtman gebruikt een eigen systeem met dertien ‘sleutels tot het Witte Huis’, die onder meer rekening houden met beleidsveranderingen, sociale onrust en charisma, om te bepalen wie de presidentsverkiezingen zal winnen. Zijn werkwijze is gebaseerd op 120 jaar aan verkiezingsuitslagen. Sinds Lichtman het voor het eerst uitprobeerde in 1984, bleek zijn voorspelling elke keer te kloppen. Zelfs in 2016, toen hij een van de weinigen was die voorspelden dat huidig president Donald Trump het zou halen van Hillary Clinton.

“De dertien sleutels voorspellen dat Trump het Witte Huis zal kwijtraken”, zegt Lichtman tegen de New York Times. De einduitslag zal wel heel nipt zijn: zeven sleutels spreken in het voordeel van Biden, de zes andere in dat van Trump. Overigens kan er nog steeds iets gebeuren dat de uitslag beïnvloedt.

Invloed van het coronavirus

Trump heeft het voordeel dat hij gaat voor een tweede ambtstermijn, geen ernstige uitdager binnen zijn eigen partij heeft en dat er geen belangrijke kandidaat van een derde partij is. Hij voerde daarnaast ook veel beleidsveranderingen door en leed geen militaire nederlagen in het buitenland. Bovendien staat hij gekend als een persoon met meer charisma dan Biden.

Joe Biden aan de andere kant kan voordeel halen uit Trump zijn onbekwaam leiderschap tijdens de coronapandemie en de Black Lives Matter-betogingen. Ook de impeachment van Trump speelt in het voordeel van de Democraat. Verder heeft Biden een bredere fanbase dan Trump.

Wat Allan Lichtman lastig vindt aan verkiezingen voorspellen? “Ik ben een Democraat, het moeilijkste is om je eigen overtuiging geen invloed te laten hebben”, zegt hij.

Gesponsorde artikelen