Left Right
scrollTop top

Proficiat VTM en VIER! Concurrenten starten nieuw tv-seizoen met ronduit schitterende televisie


Proficiat VTM en VIER! Concurrenten starten nieuw tv-seizoen met ronduit schitterende televisie

Kiezen op tv was gisteren tegelijk winnen en verliezen. Vooral VTM en VIER hebben zoals gewoonlijk heel hard ingezet op de eerste dag van de week, en eigenlijk ook de start van het najaar. VIER was vorige week al begonnen met Camping Karen & James, bij VTM plaatsten ze daar deze week Koen Wauters in Overwinnaars tegenover. Emotionele televisie die ons eraan herinnert hoe gelukkig we mogen zijn met wat we hebben.

Wij zaten gisteren een hele avond voor televisie en zapten van zender naar zender. Dit is wat je mogelijk gemist hebt.

1. Over Winnaars (VTM)

Ons oordeel : 4,5/5

Koen Wauters wordt later deze maand 50 jaar. Dat verdiende een programma, maar voor een heuse show waarin we op de loopbaan van de zanger terugkijken is het nog te vroeg. Daarom wilde hij iets terug doen en enkele opmerkelijke mensen naar voor schuiven. Mensen die er niet voor gekozen hebben, maar het slachtoffer van het noodlot zijn geworden. Zoals Hannelore, die gisteren Twitter deed ontploffen. Enkele jaren geleden kreeg ze een flauwte op het perron op weg naar haar werk. Ze viel op de sporen en een trein reed over haar benen. Sindsdien loopt ze met prothesen.

Alle dromen die ze als jonge, sportieve vrouw had, waren plots niet meer mogelijk. Tot Koen haar verraste met de uitnodiging om samen haar grootste droom alsnog te vervullen: de Machu Picchu beklimmen. Wat volgde was mooie televisie waarin we Hannelore meermaals haar grenzen zagen verleggen. Ergens wist je wel dat ze de top zou bereiken, maar dat maakte het niet minder spannend. Ze werd prompt door mensen tot hun nieuwe heldin uitgeroepen. Het feit dat we halverwege nog amper beseften dat Koen Wauters achter haar liep, maakt het programma alleen maar eerlijker.

Over Winnaars schuwt de harde realiteit ook niet. De eerste keer dat Hannelore haar prothese verwijderde en de stompjes van haar benen zichtbaar werden, heeft in iedere huiskamer zich wel iemand even weggedraaid. Maar op het einde van het programma waren we eraan gewend geraakt. Wat ons wel frustreerde was het feit dat Hannelore amper steun kreeg om de hoge kosten van haar prothesen te betalen. Na haar avontuur moest ze terug naar haar oude prothesen, de andere kosten liefst 90.000 euro. Toch een schande dat zo’n mensen in hun vreselijke situatie niet eens een beetje comfort is gegund. Hopelijk kan dit programma ook een paar deuren openen.

2. Camping Karen & James (VIER)

Ons oordeel: 4,5/5

Vorige week waren we een klein beetje teleurgesteld in Camping Karen & James. Het programma leek een campingversie van Nieuwe Buren te worden. Leuke televisie, dat wel, maar niks nieuws. Deze week kregen Karen Damen en James Cooke hun eerste bezoekers en de toon veranderde helemaal. Niet het hilarische duo, maar wel de progeriapatiënten waren de sterren van de aflevering. Ook hier werd de realiteit niet geschuwd, en de vier patiënten waren bereid om eerlijk over de dood te praten. Ze weten dat ze niet oud zullen worden en genieten van elke dag.

James zorgde wel af en toe nog voor fratsen die het programma luchtiger maakten, maar op het einde werd het zelfs hem te veel. Toen hij in de auto achter het stuur zijn tranen probeerde te verbergen, greep Karen even zijn hand om hem te steunen. Weg was de spinnenfobie die Karen vorige week nog deed wenen. Tranen waren deze keer veel minder goedkoop en vloeiden met een echte reden. Als we Twitter mogen geloven, dan zijn ook thuis heel wat zakdoeken bovengehaald. Dit soort televisie hebben we gewoon af en toe eens nodig.

3. De Helden van Arnout (Eén)

Ons oordeel: 3/5

Als we eerlijk zijn, dan viel Eén gisteren een beetje uit de toon. Vorig jaar verraste de openbare omroep nog door met Spoed 24/7 het best scorende programma van de maandagavond te hebben. Hoezeer we ook fan zijn van Arnout Hauben, zijn nochtans mooie programma verdwijnt noodgedwongen tussen de opnames die we op een later moment wel eens zullen bekijken. Het concept is leuk, de reizen zijn ongelooflijk, maar niet iets waar we op maandagavond klaar voor zitten.

In de tweede aflevering reisde Arnout met het dagboek van een Vlaamse monnik door het enorme Mongolië. Neem het van ons aan: wie graag reist en zeker wie van geschiedenis houdt moet dit programma gezien hebben. Het is geen Reizen Waes, maar Arnout is een geweldige verteller en we houden van dit soort televisie. Op een andere avond zouden we misschien wel rechtstreeks gekeken hebben.

4. Absurdistan (Q2)

Ons oordeel: 3/5

De kans is groot dat je het hebt gemist, maar ook Q2 heeft een nieuw programma. Absurdistan is één van de weinige shows die de jongere broer van VTM zelf maakt. Niet echt vernieuwend, maar vol ingrediënten die we van andere succesvolle programma’s kennen. Eigenlijk is het een mix van Foute Vrienden en Mag Ik U Kussen. Een centrale gast legt Bert Gabriëls, Jeron Dewulf en Thomas Smit een aantal problemen voor, en zij moeten daar een originele oplossing voor vinden.

Gisteren kreeg Dina Tersago bijvoorbeeld te horen hoe je best een relatie beëindigt. Ontkennen, een serenade op café, … de drie wisten het leuk te verpakken. Maar voor ons mocht het allemaal nog een tikkeltje verder gaan. Pas dan kan dit programma uit de schaduw van z’n vele voorgangers treden. Nu bleef het beperkt tot een glimlach hier en daar. Ook de gast zal wel een grote rol spelen. Dina was niet de figuur die de eerste aflevering de boost gaf die de show nodig heeft.

Uiteindelijk moest ze zoals in Mag Ik U Kussen één van de drie uitkiezen. Waarna werd overgegaan tot de finale van de aflevering, maar die was voorbij voor we het beseften. Een programma met potentieel, maar het kan nog veel beter. Misschien volgende week?

5. Spitsbroers (VTM)

Ons oordeel: 4/5

Na Koen Wauters was Spitsbroers op VTM terug voor een tweede seizoen. We waren er een beetje bang voor, aangezien het alweer meer dan twee jaar geleden is sinds we afscheid namen van de broertjes Moerman. Maar het duurde niet lang voor de sfeer van dat eerste seizoen terug was en we het potentieel van dit vervolg begonnen te zien. Al is de serie nu al een aantal kijkers kwijt, nadat supporters van KV Mechelen zich beledigd voelden. Roel Thevenage, een rol van Louis Talpe, vreesde dat hij zijn carrière bij “f*cking KV Mechelen” zou moeten beëindigen.

Alsof dat nog niet genoeg was, moest het zo nodig een speler van KV Mechelen zijn die met een schandalige tackle het been van Thevenage brak. Mocht dit in het voetbal gebeuren, dan spraken we wekenlang schande over de speler in kwestie. Redelijk realistisch maar vooral sterke fictie, dus als je geen ‘Kakker’ bent, dan kijk je wellicht net als wij uit naar de volgende aflevering.

6. De Kust Is Veilig (VIER)

Ons oordeel: 3,5/5

Docureeksen genoeg dit najaar, en op VIER is De Kust Is Veilig de tegenhanger van Helden van Hier: in de Lucht op VTM. Gisteren draaide de hele aflevering rond de redders op zee, en klommen we ook aan boord van de Sea King. De maker van Spoed 24/7 weet natuurlijk hoe je een boeiend programma in dit genre maakt en we kunnen deze reeks dan ook echt wel smaken. Zeker eens kijken als je dat nog niet gedaan hebt, maar tegenover een fictiereeks als Spitsbroers valt dit programma voor ons wel in de categorie ‘uitgesteld kijken’.

En de rest …

De rest van de tv-avond was vertrouwd. Wie tot in de late uurtjes bleef kijken kon op Eén afstemmen voor De club en Van Gils & Gasten. Op VIER begon Gert Verhulst aan een nieuwe reeks van Gert Late Night. Sergio Herman, Gwendolyn Rutten en Bart De Pauw zijn deze week z’n eerste gasten. Nog steeds leuke en ontspannende televisie om een geladen avond af te sluiten. Conclusie: de kijker is opnieuw de winnaar op maandagavond, we worden verwend.

VIER

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.162.661
 • Aantal
  doden
  1.396.375
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755