‘Project Axel’ op VIER is nog niet begonnen of er is al een rel rond ontstaan …

‘Project Axel’ op VIER is nog niet begonnen of er is al een rel rond ontstaan …

Axel Daeseleire zat gisteren bij Lieven Van Gils aan tafel in ‘Van Gils & Gasten’ om zijn nieuwe programma ‘Project Axel’ voor te stellen. Het programma, waarbij hij vijf daklozen 10.000 euro geeft om hun leven weer op de rails te krijgen, kreeg echter meteen kritiek van een andere tafelgast. “Ik weet niet of dit geacteerd is of niet”, zei econoom Geert Noels. Hij stelde zich na afloop van ‘Van Gils & Gasten’ ook grote vragen bij het programma op Twitter. 

“Ik twijfel”, begint Geert Noels als hem gepeild wordt naar zijn eerste indruk van het programma Project Axel. “Het is geen documentaire, het is geen charity. Het is een tv-programma. En ik zie een acteur en een kwetsbaar persoon.” Hij heeft duidelijk vragen bij hoe het programma is opgevat.

Hij vraagt zich dan ook af of het fragment dat in Van Gils & Gasten werd getoond wel authentiek is. “Wat hij (de dakloze, red.) doet in het stukje is authentiek, dat zijn zijn gevoelens, maar bij u (Axel Daeseleire, red.) twijfel ik. Dat kan evengoed geacteerd zijn. Want je bent zo’n goede acteur, dat ik je dingen heb zien doen in tv-series die dat heel sterk benaderen.”

Daeseleire ontkent dat natuurlijk. “Ik ben geen acteur in deze situatie”, zegt hij nog. Hij vindt het spijtig dat de econoom hem niet gelooft, “want dit is absoluut de realiteit”.

Manipulation“, “dishonest

Maar daar stopte het niet. Na de aflevering stuurde Noels een tweet de wereld in. Na de uitzending liep hij de dakloze, die mee met Axel het programma kwam voorstellen, tegen het lijf terwijl die stond te wachten op vervoer. In een gesprek met de econoom zou hij de woorden “manipulation” en “dishonest” hebben gebruikt. “Intriest”, meent Noels.

Daeseleire reageerde in Het Nieuwsblad op de aantijgingen. “We hebben de man daar niet achtergelaten”, stelt Daeseleire. “Onze redactrice, die Graeme (de dakloze in kwestie, red.) al een jaar begeleidt was mij gaan halen om hem in de auto te zetten.” Dat bevestigt ze ook zelf in een antwoord op de tweet van Noels.

“Ik hou er een slecht gevoel aan over”

De woorden die de econoom aanhaalt in z’n tweet zouden ook niet over het programma van Daeseleire gaan, maar over de problemen die Graeme tijdens de opnames van Van Gils & Gasten duidelijk had met de vertaler. “Graeme is dat niet gewend en vond dat verwarrend”, legt Daeseleire uit.

“Als meneer Noels die feiten wil verdraaien en daarover kleingeestige tweets wil versturen, mag hij dat.” Hij nodigt hem meteen ook uit om eens een dagje mee te draaien met de redacteurs “die dag en nacht met die mensen bezig zijn en die hij hier grof beledigt”.

Toch blijft Noels op Twitter beweren dat de dakloze er langer alleen stond. “En hij was erg ongelukkig”, voegde hij er nog aan toen. “Ik vond het erg triest en hou er een slecht gevoel aan over.” Ook als iemand uit het publiek de econoom wou duidelijk maken dat Graeme zelfs nooit alleen heeft gestaan, blijft Noels dat ontkennen. “Het is pertinent onjuist wat u zegt”, tweette hij.

Gesponsorde artikelen