Left Right
scrollTop top

Promotour N-VA zet kopstukken tegenover actievoerders in Gent


Promotour N-VA zet kopstukken tegenover actievoerders in Gent

Met een gepimpte promobus Vlaanderen voert de N-VA campagne. Dit weekend was Gent aan de beurt. Een opvallend bezoek wel: kopstuk Jan Jambon vergiste zich in de lijsttrekker haar naam (was het nu Annelies of Anneleen?), een menselijke ketting werd gevormd uit protest tegen het beleid van Theo Francken (N-VA), en de N-VA-bus werd beschuldigd van een zware verkeersovertreding. Dat laatste was overigens op vraag van de politie, die een confrontatie tussen bus en actievoerders wilde vermijden. 

N-VA voert campagne in verschillende Vlaamse steden. Daarvoor pakken ze uit met een spiksplinternieuwe promobus. Een bus die je heel makkelijk kan herkennen, vol met kopstukken erop.

Ze tourden dit weekend als een rockband doorheen West-Vlaanderen en Gent waarbij ze halt hielden in verschillende grote steden. Op de bus zaten onder andere Theo Francken, Geert Bourgeois en Jan Jambon, die in alle steden massaal ontvangen werden.

In Gent kregen ze veel extra aandacht: de stad heeft al erg lang een progressieve coalitie, de N-VA is er een oppositiepartij. De aandacht was dus groot, en de spanning meteen ook. Dat kopstuk Jan Jambon, de minister van Binnenlandse Zaken nog wat huiswerk heeft, viel ook op: hij “kwam naar Gent om Annelies te steunen”. Alleen helaas heet het lokale boegbeeld Anneleen Van Bossuyt, niet Annelies.

Tegelijk met het bezoek was er een actie om een menselijke ketting te vormen van betogers die vonden dat de N-VA aan “racistische haatzaaierij” doet. Ze kwamen wel niet in de buurt van de N-VA-actie want wilden geen confrontatie. Hun protest spitste zich toe op de dood van het tweejarige meisje Mawda. Daarover eisten ze “een onafhankelijk onderzoek”. Maar ze willen ook de onmiddellijke stopzetting van uitwijzingen en meteen ook de sluiting van alle gesloten asielcentra, plus ook nog de regularisatie van alle mensen zonder papieren. De menselijke ketting werd gemaakt met actievoerders die kinderkledij meehadden: om de dood van Mawda te symboliseren. Ze eisten het ontslag van Francken en Jambon.

De reactie bij N-VA was even fel: “Ik vind dat bijzonder wansmakelijk, dat de dood van een kind zo wordt gerecupereerd’, zo stelde Francken aan de VRT. Francken omschreef op z’n Twitter-account ook een scene eerder op de dag, vermoedelijk aan de terrassen van de Korenmarkt, waarbij iemand naar hem riep “racist”, maar volgens Francken “terecht gewezen werd door tientallen mensen op meerdere terrassen die spontaan begonnen te applaudisseren en scanderen”. Overigens had Francken wel de naam van de lokale lijsttrekker juist: hij ging met Anneleen Van Bossuyt op de foto.

Eenrichtingsstraat


Een speciale rol was nog weggelegd voor de tourbus van de N-VA. Omdat die zo makkelijk herkenbaar is, is ze natuurlijk ook heel duidelijk te betrappen is op een foutje tegen het verkeersreglement. Dat gebeurde in de Gentse binnenstad.

Sinds het circulatieplan in werking is getreden is het natuurlijk geen sinecure om je een weg te banen doorheen de eenrichtingsstraten en zogenaamde knips, waar enkel bussen van De Lijn en taxi’s door mogen.

De opvallende bus werd namelijk gespot in een eenrichtingsstraat, Gentenaars herkennen ongetwijfeld de Vlasmarkt op de achtergrond. Actievoerder Sas Van Nieuwenhove gooide meteen het beeld op Twitter, waarna er veel reacties kwamen.

Op vraag van de lokale politie om confrontatie te vermijden

Alleen valt de chauffeur van de bus weinig te verwijten: Hij reed die straat net in op vraag van de lokale politie, die wilde vermijden dat de menselijke ketting te dicht bij de bus van N-VA zou komen. “De bus stond ergens anders geparkeerd en is op vraag van de lokale politie naar die straat gegaan omwille van de mensenketting. De politie stond ook (in burger) bij die bus te wachten”, zo duidt de partijwoordvoerder van de N-VA, vroeg op zondagochtend.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…