Protesten in Hongkong gaan door, zelfs nadat de omstreden wet uitgesteld werd: dit is waarom

Hongkong protest
GettyImages

In Hongkong wordt er nu al een week hevig geprotesteerd tegen een nieuwe uitleveringswet, die het mogelijk zou maken om inwoners van Hongkong uit te leveren aan China. Hoewel regeringsleider Carrie Lam aankondigde dat de wet uitgesteld wordt, zijn de demonstranten nog niet van plan om hun strijd te staken. In tegendeel.

Het is nu al een week onrustig in de Chinese autonome deelstaat Hongkong. En er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de protesten. Zelfs nadat regeringsleidster Carrie Lam aankondigde dat de uitleveringswet uitgesteld zal worden, blijven de betogers met honderdduizenden op straat komen. Deze keer om het politiegeweld bij de eerdere betogingen aan de kaak te stellen.

Hongkong

Carrie Lam Hongkong
GettyImages

De protesten in Hongkong kwamen er nadat regeringsleidster Carrie Lam een nieuwe wet aankondigde die het mogelijk maakte om inwoners van Hongkong te vervolgen in China. Hongkong is namelijk een speciaal geval. Het is een ‘Speciale Administratieve Regio’. Dat houdt in dat het eigen wetten heeft, maar toch een deel uitmaakt van China. Hongkong was tot 1997 een kolonie van Groot-Brittannië, maar sindsdien is het een relatief onafhankelijke en Westers geïnspireerde regio in China.

Tot nu, want door de nieuwe wet die regeringsleidster Carrie Lam voorstelde, zou er een stukje van die autonomie verloren gaan. Lam diende namelijk een wetsvoorstel in dat stelt dat wie vervolgt wordt in Hongkong uitgeleverd kan worden aan China.

Waarom wordt er geprotesteerd?

Hongkong Protest
GettyImages

De nieuwe uitleveringswet van Hongkong zou betekenen dat wie in Hongkong criminele feiten pleegt, uitgeleverd kan worden aan China. Dit zou er volgens de regering voor zorgen dat criminelen niet langer naar Hongkong vluchten om hun straf te ontlopen.

Hoewel de regering stelt dat het hierbij enkel om ernstige misdrijven, zoals moord of verkrachting, zou gaan, vrezen tegenstanders voor willekeur. Ze zijn van mening dat andersdenkenden opgepakt zullen worden en naar China overgebracht worden. Verder vrezen de inwoners van Hongkong ook voor een verlies aan autonomie door de versterking van de invloed van China op Hongkong. Op de betogingen afgelopen weekend waren volgens de organisatoren een miljoen betogers aanwezig. De politie sprak toen van zo’n 240.000. Maar ook nu worden er honderdduizenden mensen verwacht.

Zwarte zondag

Hongkong protest
GettyImages

Vandaag zal zo een zwarte zondag worden. De demonstranten riepen op om opnieuw massaal op straat te komen en dat volledig in het zwart. De protestanten zijn niet tevreden met het uitstel van de wet en zien het vooral als een manier om tijd te winnen en de gemoederen te bedaren. Verder stelt men ook de geloofwaardigheid van Carrie Lam in vraag, die plots haar kar keerde. Lam zit tussen twee vuren. Want haar volk is overduidelijk gekant tegen het wetsvoorstel, maar de Chinese communistische partij die haar aanstelde is voorstander.

Ondertussen gaat het protest ook al over meer dan enkel de wet. Op woensdag werden de demonstranten namelijk zwaar aangepakt. 60 mensen raakten daarbij gewond en 11 werden opgepakt. Daarom vragen de betogers vandaag ook voor de vrijlating van deze mensen. Het gaat om een van de zwaarste protesten uit de geschiedenis van Hongkong. De laatste grote protesten vonden plaats in 2014. Toen ging het om de zogenaamde Paraplubeweging. Mensen met gele paraplu’s bezetten toen grote delen van de stad. Ze deden dit om hun ongenoegen te uiten over het gebruik van pepperspray door de politie. Ook deze keer hebben veel betogers paraplu’s bij.

Gesponsorde artikelen