Proximus kondigt supersnel glasvezelnetwerk aan, om tot 1 gigabit per seconde downloadsnelheid te krijgen 

Proximus kondigt supersnel glasvezelnetwerk aan, om tot 1 gigabit per seconde downloadsnelheid te krijgen 

Proximus gaat miljarden investeren in glasvezelaansluitingen tot ieders voordeur: fiber to the home. Dat moet de snelheid van internet verhogen tot 1 Gbps, een downloadsnelheid die tien keer sneller is dan die van vandaag. Dat moet er tegen 2020 al zijn, want dat is de expliciete ambitie van premier Charles Michel (MR) en minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld).  

Ultrasnel internet voor iedereen, dat is een van de grote ‘werven’ die premier Charles Michel (MR) aankondigde met z’n regering. Nu maken hij en De Croo dat concreet: want met meer dan de helft van de aandelen is de Belgische staat de baas bij Proximus.

En dat bedrijf kondigt nu aan dat ze grote stappen vooruit willen zetten in hun netwerkcapaciteit, door glasvezelkabels in de grond te gaan leggen, tot aan de huizen. Het gaat om een miljardenproject, dat CEO Dominique Leroy vandaag wil voorstellen met Michel en De Croo, zo weet De Tijd.

Druk op Telenet en Voo

Vanaf volgend jaar komen dus die nieuwe kabels, waarmee tegen 2020 de helft van de Belgische bevolking toegang moet hebben tot dat supersnel internet, tien keer sneller dan de huidige downloadsnelheid. Het zal meteen ook extra druk zetten op Telenet en Voo, de twee grote kabel-concurrenten van Proximus, om zelf een volgende stap te nemen in de netwerkcapaciteit. Telenet staat vandaag al een stuk verder, hun kabelnetwerk wordt nu al meer en meer glasvezel.

Die veel hogere snelheden zijn nodig om de consument te kunnen volgen. Dat geldt zowel voor commerciële klanten, bedrijven, die veel meer oplossingen in de cloud doen, of videomeetings via streaming, maar ook voor gezinnen, die via streaming films en series bekijken.

De investering moest er hoe dan ook komen: België loopt Europees wat achter. In Nederland heeft KPN bijvoorbeeld al 2 miljoen van haar klanten fiber to the home bezorgd.

Overigens is ook voor mobiel internet die beweging naar sneller en meer al veel langer bezig. Proximus pakt daar volgend jaar uit met 4.5G, dat driemaal sneller is dan de huidige verbindingen. Verder gaat het telecombedrijf als eerste in België 5G-technologie uittesten, waar je snelheden tot 70 gigabit per seconde mee haalt. Da’s honderd keer sneller dan het huidige 4G. Hierop is het wel nog een paar jaar wachten. Over die 5G bereikten het Europees parlement en de Europese raad gisteren een akkoord. Tegen 2020 moet het er overal zijn.

epa

Gesponsorde artikelen