PS en Ecolo beginnen vandaag officieel te onderhandelen in Wallonië: theater duurt voort

Elio Di Rupo (PS)
EPA

De PS neemt haar stukje theater rond de regeringsvorming steeds serieuzer. Vandaag begint in Wallonië meer dan waarschijnlijk de echte onderhandeling tussen PS en Ecolo, waarbij ook spelers uit het middenveld betrokken worden. Maar het gaat om een minderheidscoalitie, die voorlopig niet werkbaar is. En die de gesprekken op het federale niveau ook meteen moeilijker maakt.

In Vlaanderen is het politiek rustig: niemand legt verklaringen af, niemand geeft interviews. Of het moeten mensen zijn die weinig tot niets te verliezen hebben, en niet meteen betrokken zijn bij het machtsspel, zoals Siegfried Bracke (N-VA) of Hendrik Bogaert (CD&V).

Niet zo in Franstalig België, waar Charles Michel (MR) dit weekend te gast was bij L’Invité op RTL. Hij haalde uit naar de ‘politieke spelletjes’ en stelde “dat vroeg of laat de rede moet terugkeren”, waarna hij opriep om een “stabiele en robuuste regering” te gaan vormen.

Over de pogingen van de PS en Ecolo om een minderheidsregering te maken, was Michel snoeihard: “Ze hebben geen democratische meerderheid in het Waals parlement, en toch proberen ze de macht te grijpen”. Denis Ducarme (MR), altijd bereid er een schepje bovenop te doen, verweet de PS dan weer dat ze zich “draait naar de communisten”. “Maar lees het ‘Zwarte boek van het communisme”, die ideologie heeft 100 miljoen doden op haar geweten”. Hij vergeleek de toenadering van de PS tot de PTB met die van de N-VA tot het Vlaams Belang.

In Wallonië lijkt de PS in elk geval de flirt met een minderheidskabinet veel verder te duwen dan de N-VA in Vlaanderen van plan lijkt: vandaag starten officiële onderhandelingen met Ecolo. Dat is op zich straf, want politiek is ook vaak kunnen tellen. En de PS en Ecolo komen drie zetels te kort voor een meerderheid. Ze kunnen dus onderhandelen zoveel ze willen, en zelfs “toppersonen uit het middenveld betrekken”, zoals Ecolo nu al dagen eist, maar dat zal het niet plots aan een meerderheid helpen.

“Middenveld erbij halen”

En toch zet de PS voorlopig koppig door. Ze gaan ook in op het voorstel van Ecolo om “de formatie open te gooien”, en dus personen uit het middenveld te gaan halen. “We gaan het voorleggen aan ons partijbureau”, zo stelde PS-voorzitter Elio Di Rupo. Normaal gezien eindigt dat dus met de officiële opstart van onderhandelingen.

Het hele spel met een minderheidsregering maakt de formatie op federaal vlak extra moeilijk. In elk mogelijk scenario federaal moeten PS en MR elkaar vinden: ofwel is het een ‘Bourgondisch scenario’ met de N-VA, ofwel een paars-groene route zonder de N-VA. Maar altijd is het mét PS en mét MR. Allerlei bewegingen van de PS, zowel in Wallonië als Brussel, om toch maar regeringen te vormen zonder de MR, maken dat de zaken snel verzuren en het dus bijzonder moeilijk gaat worden voor de federale gesprekken. Die staan ook op een laag pitje, verschillende bronnen wijzen erop dat er werkelijk niets gebeurt.

Gesponsorde artikelen