PS komt met voorstel voor vermogenstaks, maar dat rammelt langs alle kanten

epa

Het is vast niet de bedoeling, maar de PS zet in de discussie rond de vermogenstaks een en ander in het juiste perspectief. Ze komen met een redelijk spectaculair wetsvoorstel om een vermogenstaks in te voeren voor iedereen die meer dan 1,25 miljoen euro bezit. Dat voorstel toont vooral hoe ‘weinig’ zo’n taks kan opleveren: maximum 700 miljoen euro per jaar. En nog straffer, het moet een belasting “op woord van eer” worden, want een vermogenskadaster komt er niet. Reken dus even snel zelf uit hoeveel de juwelen en het zwembad waard zijn.

De PS maakt haar traditie als machtspartij waar: niet alleen de grote woorden, maar ook concrete, technisch afgewerkte wetsvoorstellen. In het debat van de tax shift leggen ze nu een concept op tafel voor een vermogensbelasting in ons land. 

De krant De Standaard bekeek het voorstel, ingediend door parlementslid Ahmed Laaouej, een van de luidruchtigste leden van de PS-fractie in de Kamer. Het voorstel is een recuperatie van iets wat de PS al jaren in opeenvolgende regeringen wilde doordrukken zeggen ze zelf, maar daarbij telkens op haar coalitiepartners botste. 

Snel zelf even schatten hoeveel je juwelen waard zijn

Hoe ziet het voorstel er dan uit? Wel, iedereen die meer dan 1,25 miljoen euro bezit moet vermogensbelasting betalen. 0,4 procent, dat oploopt tot 1,5 procent voor iedereen die meer dan 5 miljoen euro bezit. Een eigen huis en beroepsinvesteringen tellen niet mee. De PS wil zelfstandigen niet treffen: alle investeringen via vennootschappen tellen niet mee.

En hier begint het dus wat te rammelen: vennootschappen tellen niet mee, maar bovendien wil de PS ook de gigantische inspanning van het oprichten van een vermogenskadaster vermijden. Bedoeling is dat iedereen zelf ‘op eer’ moeten aangeven hoeveel ze bezitten. Het leverde meteen een scherpe tweet op van Rik Torfs: “België, land van innovatie en spitstechnologie”. Want we moeten dus zelf gaan schatten hoeveel een zwembad, plasma-tv en de juwelen of wagens allemaal waard zijn. En is dat meer dan 1,25 miljoen euro: hopla, taks betalen. Een weinig werkbaar voorstel dus.

Wat dat moet opleveren? Wel, wat teleurstellend misschien: zo’n 600 tot 700 miljoen euro. Niet zo gigantisch veel dus. Maar de PS denkt zo’n 80.000 rijke Belgen aan te kunnen spreken. “Met dit voorstel raken we noch de werkende middenklasse, noch de kleine spaarder, noch de economische activiteit. We viseren enkel de grote fortuinen”, zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo. 

En toch: de redenering van de PS is dat deze maatregel niet tot massale kapitaalsvlucht zal leiden, want daarvoor liggen de bedragen toch te laag. Met andere woorden: de echt grote kapitalen kan je niet vangen, maar in de hogere middenklasse valt wel best wat te rapen voor de PS.

“Krankzinning, absurd”

Op Radio 1 kraakte Michel Maus, professor fiscaliteit, het PS-voorstel al helemaal af. Daarbij schuwde hij zware woorden niet: “Wie gaat daar nu objectief aan meewerken? Dat soort maatregelen bestaat nergens in Europa. Wat moet er dan op die aangifte staan? Dit gaat leiden tot hilarische discussies. Gaat je langharige Shetlandpony ook op aangifte staan? Dit lijkt enkel goed voor een categorie: de fiscale advocaten zoals ikzelf.”

“Er moet iets gebeuren, de belastingdruk op arbeid is veel te hoog en moet echt omlaag. We gaan moeten compenseren, want het gemis uit inkomsten daar moet opgevuld worden. Logisch dus dat je dan naar vermogen kijkt, maar men moet daarin zeer voorzichtig zijn en er zeer goed over nadenken”, zegt Maus nog. Hij pleit voor het samenroepen van een speciale fiscale commissie, die “in alle rust de fiscaliteit kan uittekenen, zodat we verder kunnen voor de komende 10-20 jaar.’

Michel: “Heeft de PS nu plots de magische formule gevonden?”

Vanmorgen zat premier Charles Michel (MR) op de Franstalige radio. Daar had hij het ook even over fiscaliteit. Het is duidelijk dat hij niet wil weten van een vermogensbelasting zoals de PS die nu voorstelt: “Ik ben helemaal niet voor ballonnetjes over belastingen op kapitaal. Ik wil een fiscaliteit die economische groei aanmoedigt, die werk aanmoedigt. We moeten naar fiscaliteit in het algemeen kijken en maatregelen nemen om de kosten op arbeid te verlagen.”

Michel wees erop dat vermogen heel snel het land kan verlaten, en dat een taks op vastgoed, dat niet zomaar weg kan, ook niet aan de orde is voor hem: “Vastgoed wordt in ons land al bijzonder zwaar belast.”

“Vreemd dat de PS, na 25 jaar aan de macht geweest zijn, nu pas met een voorstel komen. En nu hebben ze plots de magische formule gevonden? Vreemd, want er is geen land in Europa dat dit soort formules toepast”, stelde de premier, die duidelijk op dreef was. 

Meer
Lees meer...