PS-minister Paul Furlan neemt ontslag na schandaal rond Publifin

PS-minister Paul Furlan neemt ontslag na schandaal rond Publifin

Waals minister Paul Furlan (PS) heeft ontslag genomen. Hij werd genoemd in het schandaal rond de intercommunale Publifin. Het ontslag is aanvaard door Waals minister-president Paul Magnette. De voorbije dagen hielden PS-kopstukken Furlan nog de hand boven het hoofd, maar de druk was te groot geworden en een ontslag niet meer te vermijden.

Furlan was minister van Lokale Besturen en daarmee de verantwoordelijke voor de intercommunales. Een twintigtal lokale politici hebben via de adviesraden van Publifin meer dan een aardige zakcent opgestreken en zichzelf verrijkt. Want per maand kregen ze tussen de 1.300 en 2.800 euro, om in die raden te zitten. Maar in praktijk waren ze er heel vaak niet of kwamen de raden zelf nooit samen. Ook MR- en cdH-leden profiteerden van dat systeem, maar omdat Publifin sterk gedomineerd wordt door de PS, is het vooral een zaak van Di Rupo en co geworden.

Die hielden Furlan zo lang mogelijk een hand boven het hoofd, maar intussen was duidelijk geworden dat een ontslag niet meer te vermijden was. Vanochtend trok Furlan zich dan ook terug, Magnette heeft het ontslag aanvaard.

Rapport

Dinsdagavond kwam de Waalse administratie nochtans met een rapport dat Furlan vrijsprak: neen, hij had geen politieke verantwoordelijkheid in de affaire Publifin. Alleen bleek heel het rapport dat hem witwast te zijn geschreven door de ex-kabinetschef van diezelfde Paul Furlan. Dat nieuws brengt Le Vif vandaag. En zo komt de geur van belangenvermenging, vriendjespolitiek en ons-kent-ons nog veel feller uit dit hele dossier.

Gesponsorde artikelen