PS verliest in Wallonië maar kroont zichzelf tot winnaar, Michel schrijft premierschap nog niet af

Elio Di Rupo PS
epa

Het is een lange avond in Wallonië: problemen met computers zorgde voor indrukwekkende vertragingen. Maar nu de resultaten binnensijpelen, wordt één en ander duidelijk: PS verliest, maar blijft momenteel nipt de grootste. MR blijft stabiel en vormt in de kamer mogelijk de grootste familie. Charles Michel ziet daarmee zijn kans schoon. De groene golf blijft uit maar Ecolo scoort mooi en PTB stijgt.

In Wallonië werd er nog overwegend met potlood en papier gestemd en dus is het iets langer wachten op resultaten en dus ook op de eerste tendensen. Al lijkt er toch al één zekerheid te zijn: de PS is nog niet verslagen. Voor het Waalse parlement lijken de Franstalige socialisten meer dan 23 procent te gaan halen. Ook federaal lijkt de PS sterk te scoren. Met meer dan 20 procent zijn ze ook daar de grootste. “De eerste indicaties zijn meer dan geruststellend”, stelde Ahmed Laaouej, de voormalige fractieleider in de Kamer voor de PS, aan RTBF. Maar er is wel sprake van verlies, zowel MR als Ecolo snoepen procentpunten af. Ook de PTB komt opzetten, al blijft die verwachte rode golf uit.

Di Rupo klonk dan ook triomfantelijk, toch voor een partij waar vooral veel verlies werd opgetekend. “We zijn de eerste familie in WalloniPe, de eerste kracht van de Franstaligen en opnieuw nummer één in Brussel.” Kortom, het is “een succes voor de socialisten.” Of de cijfers Di Rupo steunen, dat moet nog blijken maar de voormalige premier kreeg veel bijval uit het publiek. “Elio! Elio! Elio!”: het vertrouwen van PS in de leider is nog steeds groot. Dat MR de PS op de hielen zit, werd niet vermeld.

“De kiezer heeft duidelijk gekozen voor verandering”, klonk het ook nog. In Vlaanderen zijn ze ’t alvast met Di Rupo eens. Hij wacht op het initiatief van de koning om ook federaal in actie te schieten. “De PS wil het beste doen voor het belang van het hele land.” Dat hebben ze aan de andere kant van de taalgrens ook gehoord.

In Brussel lijkt de situatie echter anders. Daar staat de partij van Di Rupo op verlies en moet het Ecolo, dat in Brussel opvallend sterk scoorde, mogelijk zelfs voor zich dulden.

MR houdt stand, groene golf blijft wat uit

Die MR van huidig premier Charles Michel houdt op regionaal en federaal niveau goed stand. De Franstalige liberalen zouden in Wallonië op zo’n 20 procent uitkomen, federaal blijft het nog koffiedik kijken en wordt het knokken met Ecolo voor de titel van tweede grootste partij al houdt Michel, opnieuw, goed stand. In Brussel lijkt de MR echter wel op verlies af te stevenen.

Dat houdt de voormalige premier niet tegen om alvast even naar de functie van premier te vissen. Michel liet optekenen dat de liberale familie “de grootste van het land is” en dat ze “een verantwoordelijke, robuuste en solide partij en vanavond hebben we dit laten zien.” Of ze ook effectief de grootste partij worden, dat moet nog blijken. Aan Vlaamse kant zette Meyrem Almaci (Groen) ook al in de verf dat ze de grootste konden worden, maar ook de socialisten maken nog kans op die titel.

Over de Vlaamse situatie kon Michel kort zijn: “Ik betreur de tweede plaats van het Vlaams Belang en ik hoop dat zij zich heel rustig en redelijk zullen opstellen.”

Ecolo

Een dubbel beeld kwam er voor de Franstalige groenen. De groene golf lijkt er in Vlaanderen niet meteen te komen, maar ook in Wallonië zijn er geen monsterscores voor Ecolo, al doet het het wel beter dan zusterpartij Groen. Met resultaten in Wallonië rond 13 procent doet het een pak beter dan 5 jaar geleden maar bouwt het ook niet verder op de sterke resultaten van in oktober. Het zou, volgens de voorlopige resultaten dus, wel de derde partij worden in het Waalse parlement.

Federaal zou de partij van co-voorzitters Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet het nog net iets beter doen, en daagt het volgens de eerste resultaten de PS zelfs uit. Al blijft het daar dus wachten op meer resultaten om echte tendensen te kunnen spotten.

In Brussel zit Ecolo echter op koers om de grootste partij te worden, met scores boven 20 procent. Al moet gezegd dat de avond nog jong is en er nog veel stembureaus met uitslagen moeten komen.

CdH beperkt de schade, PTB blijft gestaag groeien

De Franstalige christendemocraten lijken dan weer de schade te kunnen beperken. De catastrofale scores die her en der werden aangekondigd, blijven voorlopig uit. Het cdH van Maxime Prévot scoort gelijkaardig met wat ze in oktober presteerden en dat op zich is eigenlijk al een kleine overwinning voor de nieuwe voorzitter.

De PTB blijft gestaag stijgen en zou met de huidige 10 procent de vijfde partij worden in het Waalse parlement. Raoul Hedebouw doet het dus beter dan Peter Mertens in Vlaanderen, al blijft de absolute, grote doorbraak van de communisten dus ook over de taalgrens uit.

Gesponsorde artikelen