Psychonaut over oude beschavingen en nieuwe plaat op Alcatraz

Psychonaut Alcatraz
Alcatraz

De Mechelse band Psychonaut brengt loeihard, psychedelisch gitaargeweld waar je vér van gaat wegdromen. Enkele weken geleden stonden ze op Alcatraz voor een adembenemend concert. Wij spraken Psychonaut vlak voor hun concert op Alcatraz.

Jullie muziek is heel moody. Wat doen jullie meestal voor een optreden?

Psychonaut: “Vooral de rust proberen te zoeken, even rustig ademhalen en de zenuwen wegwerken. Dat is niet altijd gemakkelijk, omdat er veel moet gebeuren voor een optreden. Door even de rust op te zoeken, ben je ook meer zelfzeker op het podium. Stem opwarmen, gitaar spelen, de drums opstellen.”

Psychonaut

“Evolutie van bewustzijn”

Jullie laatste  album ‘Unfold The God Man’ zag vorig jaar het daglicht. Zit er een concept achter de plaat?

“Ja, het gaat over een evolutie van bewustzijn. We vertrekken vanuit een aantal legendes die zeggen dat er ooit een beschaving was, die van de planeet verdwenen is, waarvan de mensen meer kennis en wijsheid hadden. Zij waren meesters van de realiteit.”

“Je kan dat koppelen aan Atlantis en een heleboel andere oude legendes. Na het verdwijnen van die beschaving en dat bewustzijn is de mens opnieuw meten beginnen. Alles wat we nu aan het leren zijn, is in feite een ‘herleren’, een herinneren in plaats van écht leren. We zitten dus nog lang niet op de piek van evolutie.”

Waar zou die beschaving dan geweest zijn?

“Dat kan Atlantis zijn bijvoorbeeld. De Aarde staat vol vingerafdrukken, die geen andere verklaring hebben dan dat er iemand dat moet gemaakt hebben. Naar onze normen en met de huidige technologie is dat onmogelijk. Dat roept vragen op.”

Psychonaut

Natuurfoto als albumcover

Wat wil de artwork zeggen?

“Veel mensen zien er een boeddha-figuur in, die in een soort van lotushouding zit. Eigenlijk is het een toevallige foto die onze ‘artworkman’ genomen heeft tijdens de opnames in de Daft Studios in Malmedy. Hij is het bos ingetrokken en heeft foto’s genomen. In één van die foto’s heeft hij dat figuur gezien, maar in feite gaat het dus om een natuurfoto.”

“Het straalt zen uit en dat sluit goed aan bij de thematiek van de plaat. Dat was supertoevallig en het kwam zo mooi uit, liefde op het eerste gezicht. We dachten eerst met tekenaars en schilders samen te werken, maar we hadden ons meteen bedacht. Het is ook iets waar je zelf je idee van kan vormen, we dringen de betekenis niet op.”

Psychonaut

Wat is een psychonaut?

Wat is een psychonaut precies, wat betekent jullie bandnaam?

“Een psychonaut is iemand die zijn bewustzijn probeert te verkennen door te mediteren of te experimenteren met bepaalde stoffen, chemicaliën die je in je lijf stopt om je perceptie te doen veranderen. Wij doen dat vooral door meditatie.”

“Een psychonaut probeert de onderliggende betekenis van het universum, die wij niet elke dag zien, te begrijpen. Die persoon voelt dat er iets meer is en voelt een connectie met het alles. Hij/zij ervaart niet perse zichzelf als individu, maar probeert het collectief te ervaren.”

Productieproces

Hoe komen nummers tot stand bij jullie?

“Stefan (zang, gitaar, red.) schrijft thuis eerst de basisversies uit. Daarna kneden we het met drie tot het iets wordt waar we met heel de band achterstaan.”

Staan jullie liefst op festivals of ergens binnen?

“Liefst op een donkere plek, dat is het belangrijkste. Dan komen onze visuals en onze lichtshow beter tot hun recht. Het hangt vooral van het publiek af, het is leuk om veel respons te krijgen. Dat krijg je gemakkelijker na 10 uur ’s avonds, dan is er meer interactie. Dat maakt voor ons de show. Als er in een jeugdhuis dertig man kapot aan het gaan is, dan is dat de beste show die je op dat moment kan spelen.”

Toekomstplannen

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“Blijven doen wat we aan het doen zijn, maar over nieuwe releases kunnen we nog niet teveel zeggen. We zijn wél een band die altijd schrijft. Het gaat niet héél lang duren eer er iets nieuws komt.”

Gesponsorde artikelen