PTB vertrappelt de klaproos alweer ongenadig: minderheidskabinet PS en Ecolo blijft long shot

PS-voorzitter Elio Di Rupo
epa

Keldert het cdH vandaag de klaproosregering? Het is een zoveelste vernedering die Elio Di Rupo (PS), Paul Magnette (PS) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) moeten slikken, voor een project dat doodgeboren lijkt. Gisteren nog spuwde Raoul Hedebouw (PVDA) in het gezicht van rood en groen. Maar die doen hardnekkig door.

Vandaag antwoordt het cdH, de kleine partij van Franstalige christendemocraten, op het ‘aanbod’ van de PS en Ecolo. Die twee linkse partijen proberen in Wallonië een regering te vormen, een zogenaamde ‘klaproos’. Die naam komt van Ecolo, zij vonden de ‘watermeloen’ (de klassieke naam voor rood en groen) iets te veel een rood verhaal, met groene schil. Een klaproos is fragieler, frêler, teerder.

En vooral, zo’n klaproosregering heeft geen meerderheid. PS en Ecolo komen samen drie zetels te kort. Na weken ‘onderhandelen’ en samen meer dan 150 figuren uit het middenveld gesproken te hebben, kwamen PS en Ecolo met een nota, die ze meteen naar alle Waalse parlementsleden stuurden. Zo hopen ze steun te vinden voor een minderheidskabinet.

Maar het lijkt een oefening in zelfkastijding. Want het cdH heeft nu al tot vervelens toe herhaald dat ze niet in een coalitie willen. Waarom dan wel gaan instemmen met een minderheidsscenario? “Het is een mooie tekst, maar waar zijn de cijfers, waar is het budget?”, zo was het commentaar van het cdH in La Libre Belgique. De kans dat van daaruit steun komt, is dus miniem.

De sneren van Hedebouw

Raoul Hedebouw
Raoul Hedebouw (PVDA)

En ondertussen heeft de PTB de deur afgelopen weekend al keihard dicht geknald. “Er was een breuk aangekondigd door PS en Ecolo, maar we zien die niet in de daden of de cijfers”, zo sneerde Raoul Hedebouw, woordvoerder van PVDA/PTB. Het is de zoveelste keer dat de PTB een coalitie met de PS afwijst. Die laatste staat onder grote druk van haar zuil, de vakbond en de mutualiteit, om toch maar met de communisten iets te proberen. Zeker bij de vakbonden FGTB zijn er veel leden die ook bij de PTB zitten.

Di Rupo moet er dus alles aan doen om aan te tonen dat hij het ‘geprobeerd’ heeft met de PTB. Vraag is of dat spelletje oneindig lang moet duren: de PS heeft er al een paar vernederende scènes opzitten met Hedebouw in een hoofdrol. Die stond na eerder mislukte onderhandelingen voor de RTBF-camera’s te roepen “dat de PS niet moet denken dat ze Hedebouw moet komen zeggen wat hij wel en niet mag vertellen aan de pers”.

Kijken naar cdH en MR

Met de PTB al afgevinkt blijft dus het cdH over. Maar daarmee zijn de relaties ook moeilijk. Want de afgelopen dagen was er immense druk op het handjevol cdH-parlementsleden om een overstap naar de PS te overwegen. Op die manier zou er dan toch een meerderheid gevonden worden. Maar die vijandelijke overnamepoging leest uiteraard niet als een vriendelijke invitatie aan de partij om toch maar steun te gaan geven aan de klaproosregering.

Rest dan nog de MR. De Franstalige liberalen zijn voor de PS vandaag nog steeds de boeman. Maar zowel Waals als federaal heeft de PS de MR nodig. De PS en Ecolo hebben al duidelijk gemaakt dat ze aan elkaar vast zitten, en dat tekst de basis voor een regeerakkoord is. Als zij met de liberalen kunnen starten, dan is meteen ook de basis voor een federale coalitie, paars-groen dan, gelegd.

Maar zover zijn we nog niet. Het toneeltje moet nog even verder duren: de MR is nog niet welkom, en legt zelf de lat ook niet laag. Eerst moet dus de klaproosregering officieel begraven worden, door de MR officieel ‘neen’ te laten antwoorden.

Gesponsorde artikelen