Puigdemont eist politieke onderhandelingen en het herstel van zijn regering

Puigdemont eist politieke onderhandelingen en het herstel van zijn regering

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont (Junts per Catalunya) heeft in zijn nieuwjaarsboodschap politieke onderhandelingen geëist en het herstel van zijn regering door Madrid.

“Als president eis ik dat de Spaanse regering en zij die die steunen iedereen in hun ambt herstellen die ze hebben afgezet zonder toelating van de Catalanen”, zegt Carles Puigdemont (Junts per Catalunya) vanuit Brussel in zijn nieuwjaarstoespraak. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais.

Hij wil ook “politieke onderhandelingen” met de Spaanse regering in Madrid. Die had de Catalaanse regering op 27 oktober afgezet na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring.

“Catalanen hebben recht op republiek”

Puigdemont zegt in zijn boodschap nog dat de Catalanen “een democratisch matuur volk zijn, die het recht hebben om een republiek van vrije mannen en vrouwen te vormen”. Puigdemont heeft niet aangegeven of hij opnieuw zal proberen om eenzijdig de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen.

Puigdemont riskeert in Spanje nog steeds opgepakt te worden omdat hij een onafhankelijkheidsreferendum georganiseerd heeft dat ik de ogen van Madrid illegaal is. Sindsdien verblijft hij in België om een gevangenisstraf te vermijden, negen van zijn regionale ministers werden in Madrid de cel in gestuurd.

Separatisten winnen verkiezingen

Junts per Catalunya, de lijst van Puigdemont, won bij de regionale verkiezing van 21 december de meeste stemmen van de pro-onafhankelijkheidspartijen. Spaans premier Mariano Rajoy zijn Partido Popular behaalde het slechtste resultaat ooit in Catalonië. In twee jaar tijd verschrompelde ze van 11 naar 3 zetels. Wellicht is zijn hard optreden in Catalonië de oorzaak.

De pro-onafhankelijkheidspartijen kunnen samen een meerderheid vormen. Er wordt nu bekeken hoe Puigdemont de Catalaanse regering “vanop afstand” kan leiden.

Rajoy vindt het absurd dat Puigdemont Catalonië vanuit Brussel zou besturen. Op 17 januari 2018 staat de eerste zitting van het Catalaanse parlement gepland.

De rivaliserende separatistische partij ERC (Republikeins Links van Catalonië) roept Puigdemont op om naar Spanje terug te keren, maar dan komt hij, zoals-leider Oriol Junqueras, vast te zitten.

Gesponsorde artikelen