Left Right
scrollTop top

Puigdemont en co vrij onder voorwaarden


Puigdemont en co vrij onder voorwaarden

De Catalaanse ex-premier Puigdemont en vier ex-ministers die zich gisteren bij de politie hadden aangegeven, zijn vrijgelaten op voorwaarde dat ze in België blijven tot hun zaak door de rechter is bekeken. De rechter heeft vijftien dagen de tijd om te besluiten of Puigdemont en de vier anderen al dan niet worden uitgeleverd aan Spanje. 

Spanje heeft een Europees aanhoudingsbevel uitgegeven voor de vijf en de rechter moet kijken of dat gegrond is.

Puigdemont en de anderen moeten ook voor de Belgische rechter verschijnen als ze daartoe worden opgeroepen.

De onderzoeksrechter in België kijkt alleen of de Catalanen aan Spanje moeten worden overgedragen en daar een eerlijk proces zullen krijgen. Maar of ze de Spaanse wet hebben overtreden, zoals de regering in Madrid stelt, daar gaat de Belgische rechter niet over: dat moet door een Spaanse rechter beoordeeld worden.

Beroep mogelijk

Tegen dat besluit kan in beroep worden gegaan, waarop een rechterlijke uitspraak nog eens twee weken kan duren. Als laatste is er nog de mogelijkheid om cassatie aan te tekenen.

Puigdemont en de vier oud-bewindslieden vertrokken vorige week naar België, nadat de Spaanse premier Mariano Rajoy de Catalaanse regioregering ontbond. Rajoy deed dat omdat het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid van de regio had uitgeroepen in de nasleep van een omstreden referendum.

De afgezette politici worden in het Europees arrestatiebevel dat een Spaanse rechter vrijdag tegen hen uitvaardigde onder meer beschuldigd van rebellie, opruiïng en verduistering. Puigdemont heeft een Belgische advocaat in de arm genomen om zijn eventuele uitlevering aan te vechten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539