Puigdemont en vier ex-ministers hebben zich vrijwillig aangemeld bij Brusselse politie

Puigdemont en vier ex-ministers hebben zich vrijwillig aangemeld bij Brusselse politie

De Catalaanse ex-president Carles Puigdemont heeft zich met vier ex-ministers vrijwillig aangemeld bij de politie. Dat heeft het federaal parket bevestigd. Een Spaanse rechter had een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Puigdemont, die sinds enkele dagen in ons land vertoeft. De zaak ligt daarmee in handen van een onderzoeksrechter.

Puigdemont en zijn ex-ministers hebben zich vanochtend vrijwillig aangeboden bij de federale politie van Brussel. In het bijzijn van hun advocaten zijn ze officieel op de hoogte gebracht van het aanhoudingsbevel dat tegen hen is uitgevaardigd. Vanmiddag zullen ze verhoord worden. Het parket heeft een onderzoeksrechter aangesteld die het Europese aanhoudingsbevel zal bekijken.

Die onderzoeksrechter heeft nu een aantal mogelijkheden. Hij kan ingaan op het bevel of het weigeren. Hij kan ook hun aanhouding bevestigen of hen weer vrijlaten. Die beslissing moet hoe dan ook binnen 24 uur genomen worden. Dat betekent dat er voor 9:17 uur morgenvroeg, het moment van hun aanhouding, meer nieuws zal komen. Puigdemont en co zijn momenteel in het gebouw van het parket van Brussel.

Zware celstraf

Puigdemont had gisteren in een Nederlandstalige tweet aangekondigd dat hij bereid is mee te werken met de Belgische justitie bij de behandeling van het aanhoudingsbevel. In Spanje worden de vijf vervolgd voor rebellie (25 jaar cel), opruiing (15 jaar cel) en misbruik van belastinggeld (10 jaar cel). In theorie riskeren ze dus een zware celstraf. Puigdemont had aangekondigd dat hij niet naar Spanje wil terugkeren als hem geen eerlijk proces wordt gegarandeerd.

Gesponsorde artikelen