Puigdemont is terug in België

Puigdemont is terug in België

De voormalige Catalaanse premier Carles Puigdemont is weer in ons land. De 55-jarige Puigdemont kon Duitsland verlaten omdat Spanje een aanhoudingsbevel tegen hem heeft ingetrokken.

De Duitse autoriteiten hadden de voormalig regiopremier op verzoek van Spanje aangehouden, maar mochten hem van de rechter niet uitleveren voor rebellie.

Puigdemont had al bekendgemaakt naar België te willen terugkeren om daar zijn politieke activiteiten voort te zetten. De gewezen Catalaanse leider zal opnieuw zijn intrek nemen in een villa in Waterloo.

“Dit is niet het einde van mijn reis”

“Dit is niet mijn laatste stop, dit is niet het einde van mijn reis”, zei Puigdemont op een persconferentie. “Van hieruit zal ik mijn reis door Europa verderzetten. Ik zal tot in de verste uithoek van Europa reizen om de rechtvaardige zaak van het Catalaanse volk te verdedigen. Mijn reis gaat door tot alle politieke gevangenen vrijgelaten zijn en het Catalaanse volk haar recht op zelfbeschikking kan uitoefenen zonder te moeten vrezen voor geweld.”

Na de mislukte poging om Catalonië onafhankelijk te maken van Spanje, was de oud-leider in oktober 2017 naar België gevlucht. Toen hij na een lezing op een Finse universiteit weer onderweg naar België was, werd hij echter opgepakt in Duitsland.

Spanje wilde Puigdemont vervolgen voor rebellie, waar een celstraf van maximaal 25 jaar op staat. Het Spaanse hooggerechtshof trok het uitleveringsverzoek tegen de oud-leider vorige week in, omdat Duitsland hem alleen wil uitleveren voor het misbruik van publieke gelden.

Gesponsorde artikelen