“Puigdemont kondigt snel aan dat hij een stap opzij zet”

“Puigdemont kondigt snel aan dat hij een stap opzij zet”

De onderhandelingen over een nieuwe Catalaanse regering lijken nu toch tot een regeerakkoord te zullen leiden. Junts per Catalunya en ERC, de twee separatistische partijen, raken het niet eens over wie de nieuwe minister-president moet worden, maar voor de rest lijkt een akkoord nabij. Vertegenwoordigers van beide partijen bevestigden donderdagochtend op Catalunya Radio dat het een kwestie van dagen is.

Puigdemont krijgt symbolische functie

Puigdemont zou nu afzien van een inauguratie op afstand, al wil hij ondanks dat een symbolische functie krijgen, die hem toch moet toelaten de controle te behouden over de Generalitat. La quadrature du cercle, noemt men dat in het Frans.

Ondanks dat de sfeer tussen beide separatistische partijen ondertussen sterk lijkt afgekoeld, zou in de volgende dagen toch een akkoord worden aangekondigd, zeiden vertegenwoordigers van beide politieke partijen donderdagochtend op Catalunya Radio.

Ex minister-president Artur Más: “De onafhankelijkheidsverklaring was een fout”

Dat de separatisten nu wel degelijk een toontje lager zingen blijkt ook uit verklaringen woensdag van ex-minister-president Artur Más (links op een archieffoto naast Puigdemont). Dat is de man die het ‘procès’ van onafhankelijkheid jaren geleden in gang zette.

Op de radiozender RAC-1 zei Más ‘dat iedereen wist’ dat de onafhankelijkheidsverklaring die Puigdemont na de illegale volksraadpleging van 1 oktober aflegde ‘symbolisch’ was en dat Más had geadviseerd om de stemming af te gelasten.

Hij voegde daar aan toe dat de top van de separatistische beweging zijn volgelingen ‘voor de gek hield‘ door ze te laten denken dat die afscheuring werkelijkheid zou worden.

Gesponsorde artikelen