Left Right
scrollTop top

Puigdemont moet in Spanje zijn om eed af te leggen, stelt het Spaans Grondwettelijke Hof


Puigdemont moet in Spanje zijn om eed af te leggen, stelt het Spaans Grondwettelijke Hof

Het Spaans Grondwettelijk Hof is duidelijk: Carles Puigdemont moet in Spanje zijn als hij de eed wil afleggen als Catalaans premier. Eerder verbood Spaans premier Mariano Rajoy Puigdemont, de enige kandidaat om minister-president van de regio te worden, al om te besturen vanuit Brussel. Als Puigdemont zijn ambt wil opnemen, ziet hij zich genoodzaakt toch naar Madrid af te zakken, al loopt hij dan het gevaar opgepakt te worden.

De kans dat Carles Puigdemont ook echt het ambt van minister-president van Catalonië zal opnemen, wordt steeds kleiner. Het Spaans Grondwettelijk Hof heeft nu beslist dat Puigdemont fysiek in Spanje moet zijn, wil hij de eed afleggen als nieuwe Catalaanse premier.

Dat zou komende dinsdag moeten gebeuren, wanneer er over een nieuwe minister-president wordt gestemd in het Catalaanse parlement. Puigdemont is de enige kandidaat. Deze beslissing is een streep door de rekening van Puigdemont, die riskeert opgepakt te worden van zodra hij voet zet op Spaanse grond.

Onafhankelijkheidspartijen hebben de meerderheid

Eerder verbood ook Spaans premier Mariano Rajoy Puigdemont al vanuit België te regeren. Puigdemont zou namelijk het idee hebben gehad om Catalonië te besturen vanuit ons land, “mogelijkerwijs via video conferencing“. Rajoy dreigde er zo mee om Catalonië opnieuw onder voogdij van Madrid te plaatsen.

Na de onafhankelijkheidsverklaring nam de nationale overheid al tijdelijk de macht over in Catalonië en organiseerde er nieuwe verkiezingen. Het rechts-liberale Ciudadanos werd de grootste partij, maar Junts per Catalunya, de partij van Puigdemont, kwam als grootste onafhankelijkheidspartij uit de bus. De onafhankelijkheidspartijen behaalden samen een meerderheid van de zetels en dus zou Puigdemont opnieuw Catalaans premier kunnen worden.

Voet op Spaanse grond

De Spaanse regering doet er echter alles aan om dat te voorkomen. Puigdemont riep na het referendum op 27 oktober de onafhankelijkheid van Catalonië uit. Omdat Madrid hem daarom wil vervolgen wegens rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden, week Puigdemont uit naar Brussel. Er wordt gevreesd dat van zodra Puigdemont voet zet op Spaanse grond hij wordt opgepakt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539