Puigdemont op vrije voeten en opnieuw in Brussel

Puigdemont op vrije voeten en opnieuw in Brussel

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, zat sinds maart in Duitsland in de cel. Nu is hij opnieuw in Brussel en pleit hij, net als de huidige minister-president Quim Torra, voor een Europese strategie om tot een compromis te komen tussen de centrale, Spaanse regering in Madrid en Catalonië. Puigdemont en zijn medestanders willen de regio afscheuren van Spanje.

“Het is geen gemakkelijke reis geweest, geen korte reis, geen reis zoals ik verwacht had, maar ik ben tenminste terug op Catalaanse bodem”, zei de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in de gebouwen van de Catalaanse vertegenwoordiging bij de EU in Brussel. Dat melden de kranten van De Persgroep en de kranten van Het Mediahuis.

Vrij uit Duitse cel

Puigdemont wordt in Spanje vervolgd omdat hij als Catalaanse regeringsleider in oktober 2017 een referendum organiseerde over de onafhankelijkheid van Catalonië. Hij werd op 25 maart gearresteerd in Duitsland op basis van een internationaal aanhoudingsbevel. Het Duitse gerecht besloot echter om Puigdemont enkel uit te leveren aan Spanje voor misbruik van overheidsgeld, en dus niet voor rebellie zoals Madrid geëist had. Daar staan veel zwaardere straffen op. Spanje trok het internationaal aanhoudingsbevel en gisteren keerde Puigdemont terug naar Brussel. Hij is van plan om vanuit onze hoofdstad zijn politieke activiteiten verder te zetten.

Gaat door tot onafhankelijkheid en vrijlating politieke gevangenen

“Dit is niet mijn laatste stop, dit is niet het einde van mijn reis”, zei Puigdemont nog. “Van hieruit zal ik mijn reis door Europa verderzetten. Ik zal tot in de verste uithoek van Europa reizen om de rechtvaardige zaak van het Catalaanse volk te verdedigen.

“Mijn reis gaat door tot alle politieke gevangenen vrijgelaten zijn en het Catalaanse volk haar recht op zelfbeschikking kan uitoefenen zonder te moeten vrezen voor geweld.”

Ook huidige regering kijkt naar Europa

De huidige Catalaanse regeringsleider Quim Torra (Assemblea Nacional Catalana), die ook naar de onafhankelijkheid van de regio streeft, heeft Puigdemont ontvangen toen hij in Brussel aankwam. “Vandaag is een nederlaag voor de Spaanse staat”, zei hij. “Spanje heeft de Europese juridische strijd verloren. Hoeveel nederlagen heeft de Spaanse staat nog nodig om te begrijpen dat dit politieke probleem een politieke oplossing nodig heeft?”

Torra zei dat hij een Europese oplossing wil: “We doen er alles aan om de Catalaanse zaak zoveel mogelijk te internationaliseren. Het feit alleen al dat Carles Puigdemont in België is, biedt veel mogelijkheden om onze zaak te internationaliseren.”

Torra gaf ook aan dat zijn ontmoetingen met de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en de Schotse premier Nicola Sturgeon “zeer belangrijk” waren: “We delen het idee dat mensen het recht moeten hebben om over hun eigen toekomst te beslissen.”

Europese kaart

Ook Puigdemont trekt de Europese kaart en stelt niet te rekenen op de EU-leiders, maar op de burgers van Europa: “Ik was zeer ontgoocheld door de stilte van de Europese leiders na het geweld tegen Catalaanse burgers op de dag van het onafhankelijkheidsreferendum. Maar Europa is niet alleen een gebouw dat door staten, politici en Europese leiders opgetrokken wordt. Het is een gebouw vol Europese burgers. Ik ben er zeker van dat de meerderheid van de publieke opinie de fundamentele waarden van de democratie hoog in het vaandel draagt.”

Puigdemont waardeert steun N-VA

De Catalaan zei ook dat hij de steun van de N-VA waardeert: “Maar dit is geen zaak van de Belgische politiek. We willen ons niet mengen in de Belgische politiek en hebben veel respect voor de Belgische politieke realiteit.”

Hij zei ook niet dat hij het statuut van politieke vluchteling wil aanvragen in België: “Ik ben een vrije Europeaan, overal behalve in Spanje”

Wil nog steeds dialoog met Madrid

Puigdemont zei ook dat hij optimistisch is over de nieuwe Spaanse regering en de socialistische premier Pedro Sánchez (PSOE): “Er is een dialoog opgestart, dat is nieuw. Beeld je in van hoe ver we komen, hoe lang we hebben moeten vragen om gewoon rond de tafel te gaan zitten en te praten. Maar de vraag is wat het recept van Pedro Sánchez is om dit politiek op te lossen. De enige mogelijke politieke oplossing is via de stembus.”

Gesponsorde artikelen